BinnenkortNieuws

Orkest Achttiende Eeuw brengt Figaro

Het Orkest van de Achttiende Eeuw tourt vanaf 5 oktober door Nederland met een semiscenische productie van Le nozze di Figaro. Hoofdrolspelers in de opera van Mozart zijn onder anderen Henk Neven, André Morsch en Ilse Eerens.

Kenneth Montgomery dirigeert (foto: Marco Borggreve).
Kenneth Montgomery dirigeert (foto: Marco Borggreve).

Eerder bracht het Orkest van de Achttiende Eeuw al de Mozart-titels Die Entführung aus dem Serail en Così fan tutte in Nederland. Nu is de klassieker Le nozze di Figaro aan de beurt. Zoals gebruikelijk speelt het in 1981 door Frans Brüggen opgerichte orkest op authentieke instrumenten.

Kenneth Montgomery staat tijdens de tournee als gastdirigent voor het orkest. “Hij is een operakenner en heeft een naam hoog te houden op het gebied van Mozart-operaproducties”, aldus De Doelen, waar de productie op 5 oktober in première gaat.

Montgomery werkt voor de uitvoering samen met regisseur Jeroen Lopes Cardozo, die net als bij de vorige twee Mozart-producties van het orkest een semi-enscenering maakt, voorzien van decors door Melle Hammer en van kostuums door Aziz Bekkaoui.

De cast is een mix van Nederlandse en internationale zangers. Sopraan Kelebogile Besong, bekend van Operadagen Rotterdam 2014, zingt gravin Almaviva, die in de clinch ligt met haar echtgenoot, graaf Almaviva, gezongen door bariton Henk Neven.

Hun beide bedienden, Susanna en Figaro, proberen ondertussen zonder kleerscheuren in het huwelijksbootje te stappen. Zij worden gezongen door Ilse Eerens en André Morsch. Onlangs vertelde Morsch meer over Figaro in een podcast van Place de l’Opera.

De Nederlandse mezzo Rosanne van Sandwijk is te zien als Cherubino en Roberta Alexander vertolkt Marcelina. Verder neemt Hubert Claessens zowel Bartolo als Antonio op zich, zingt Fabio Trümpy Don Basilio en Don Curzio en vertolkt Amaryllis Dieltiens Barbarina. De koorpartij komt voor rekening van Cappella Amsterdam.

Le nozze di Figaro gaat op 5 oktober in première in De Doelen in Rotterdam en is daarna te zien in Hasselt, Groningen, Nijmegen, Den Haag, Arnhem, Amsterdam, Heerlen, Utrecht en Eindhoven. Zie voor meer informatie de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

Juan Diego Flórez bezingt Italië

Volgend artikel

Opera in de media: week 41

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.