Home » Binnenkort

Opera in de media: week 41

2 oktober 2015

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 (2 – 9 oktober 2015) onder meer aandacht voor de mezzosopranen Magdalena Kožená en Barbara Kozelj en voor La troupe d’Orphée.

Video

Zauberflöte in Baden-Baden
Magdalena Kožená was afgelopen week in Nederland voor de start van een liedtournee samen met Mitsuko Uchida. In een echte operarol is de mezzosopraan bij brava te horen en te zien, in Die Zauberflöte van Mozart. De voorstelling werd gegeven tijdens het paasfestival van de Berliner Philharmoniker in 2013, in het Festspielhaus van Baden-Baden. Sir Simon Rattle stond voor het orkest. Naast Kožená waren de solisten onder anderen Ana Durlovski, Pavol Breslik en Kate Royal. Ook Nathalie Stutzmann en José van Dam werkten mee.
Brava: zondag 4 oktober om 20.30 u.

Julia Lezhneva (foto: Decca / Uli Weber).

Julia Lezhneva (foto: Decca / Uli Weber).

Lezhneva zingt Händel en Mozart
In de vroege nacht brengt Arte een opname uit januari dit jaar van een optreden door Julia Lezhneva. Op haar programma, dat werd vastgelegd in de Herkulessaal in München, stond muziek van Mozart en Händel. Lezhneva werd begeleid door het Helsinki Baroque Orchestra onder leiding van Aapo Häkkinen. In november brengt de Russische sopraan bij Decca een nieuw album uit rond de muziek van Händel.
Arte: zondag 4 oktober om 0.40 u.

Audio

Heiling in Opera Live
Er zullen niet veel opera’s zijn waarbij de première gezongen werd door degene die ook het libretto schreef. Bij de eerste opvoering van Heinrich Marschners Hans Heiling, in 1833, zong Eduard Devrient de titelrol, nadat hij voor de opera de tekst had geleverd. De opname die NTR Opera Live uitzendt, werd afgelopen maand gemaakt in het Theater an der Wien. In deze productie waren er hoofdrollen voor Michael Nagy, Katerina Tretyakova en Angela Denoke. Het Arnold Schönberg Koor en het Radiosymfonieorkest van de Oostenrijkse omroep stonden onder leiding van Constantin Trinks.
NPO Radio 4: zaterdag 3 oktober om 20.00 u.

Tobias Berndt (foto: Peter B. Kossok).

Tobias Berndt (foto: Peter B. Kossok).

Reisliederen uit Maastricht
Niet alleen de Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams stonden op het programma – en de lessenaar – van bariton Tobias Berndt, hij zong ook Harzreise im Winter van Reichardt, Neun Wanderlieder van Kreutzer en werk van Rihm. Alexander Fleischer begeleidde hem op piano tijdens een recital in de Sint Janskerk in Maastricht op 18 september jongstleden. Omroep Max nam veel materiaal op tijdens het festival Musica Sacra en zendt dat komende weken uit.
NPO Radio 4: zondag 4 oktober om 20.00 u.

Over en van Barbara Kozelj
Het Avondconcert van Omroep Max komt op dinsdag live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolic is samen met mezzosopraan Barbara Kozelj te horen in werk van Grieg en Janáček, met in het midden van het programma Knigges Dobro Do, Episodes uit het leven van een zangeres, dat werd geschreven voor Kozelj.
NPO Radio 4: dinsdag 6 oktober om 20.00 u.

Weektip

Vanavond La troupe d’Orphée
Bij hoge uitzondering in deze rubriek, die al sinds 2011 wekelijks verschijnt, wijzen we op een uitzending op de dag van verschijnen. Vrijdag 2 oktober brengt brava namelijk de videoregistratie in première van La troupe d’Orphée, een voorstelling die door de lezers van Place de l’Opera in 2014 tot Opera van het Jaar werd verkozen.

Scène uit La troupe d'Orphée (foto: Hans Oostrum).

Scène uit La troupe d’Orphée (foto: Hans Oostrum).

Met La troupe d’Orphée maakte OPERA2DAY een voorstelling geïnspireerd op het dynamische operaverleden van Den Haag, waar vanaf het midden van de zeventiende eeuw rondtrekkende, vaak Franse ‘troupes’ kaatsbanen en pikeurschuren gebruikten om hun theater- en operavoorstellingen te vertonen.

De productie, onder regie van Serge van Veggel, werd gemaakt met de dansers van de Dutch Don’t Dance Division, de zangers van Vox Luminis en de musici van een barokensemble onder leiding van Hernán Schvartzman. Solisten waren onder anderen Reinoud Van Mechelen (Orphée), Sophie Junker (Euridice) en Lionel Meunier (Apollon). Michaël Häfliger was één van de dansers die een prominente rol speelden in de productie.
Brava: vrijdag 2 oktober om 20.30 u.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.