Binnenkort

Opera in de media: week 49

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (28 november – 4 december 2015) onder meer aandacht voor Mefistofele uit München, Thomas Oliemans op NPO 2 en een week lang opera op NPO Cultura.

Video

Orphée bij Brava
De late zaterdagavond is wellicht een geschikt moment om nog eens te kijken naar de productie van OPERA2DAY die vorig jaar ‘Opera van het jaar’ werd op Place de l’Opera: La troupe d’Orphée. De muziek van Marc-Antoine Charpentier werd uitgevoerd onder leiding van Hernán Schvartzman, met de zangers van Vox Luminis, onder wie Reinoud Van Mechelen (Orphée), Sophie Junker (Euridice) en Lionel Meunier (Apollon).
Brava: zaterdag 28 november om 00.01 u.

Jared Sacks (© Terry Hanby).
Jared Sacks (© Terry Hanby).

Jubileum Channel Classics
Het tv-programma Vrije Geluiden viert het 25-jarig bestaan van het muzieklabel Channel Classics. Eigenaar Jared Sacks, die op Place de l’Opera in 2012 aan het woord kwam over zijn eigen werkwijze, is te gast in het programma, samen met musici die voor zijn label opgenomen hebben. Onder hen Thomas Oliemans, die begeleid door Paolo Giacometti liederen van Schumann zal zingen.
NPO 1: zondag 29 november om 10.30 u.

Oliemans bij Witteman
Bariton Thomas Oliemans is niet alleen ’s ochtends, maar ook aan het eind van de middag op tv. Samen met regisseur Lotte de Beer vertelt hij in Podium Witteman over Engelbert Humperdincks opera Hänsel und Gretel. Oliemans zingt de rol van Peter in de voorstelling die binnenkort in première gaat bij De Nationale Opera.
NPO 2: zondag 29 november om 18.10 u.

Vespri in het Italiaans
Wie wil vergelijken hoe de Franse versie van één van de opera’s van Verdi klinkt ten opzichte van de Italiaanse wordt deze week bediend door Brava en NPO Cultura. Bij Brava is op maandag de Italiaanse versie, I vespri siciliani, te zien, die in première ging met kerst 1855. Bij de opname van ruim anderhalve eeuw later – maar in hetzelfde theater – stond Massimo Zanetti voor het orkest van het Teatro Regio di Parma. Solisten waren onder anderen Leo Nucci, Dario Russo en Daniela Dessi.
Brava: maandag 30 november om 20.30 u.

Audio

Joseph Calleja (rechts) in Mefistofele (© Wilfried Hösl / Bayerische Staatsoper).
Joseph Calleja (rechts) in Mefistofele (© Wilfried Hösl / Bayerische Staatsoper).

Boito bij Opera Live
Na de live-uitzending van afgelopen donderdag brengt NTR Opera Live deze zaterdag een recente opname van de opera Mefistofele van Arrigo Boito. Het koor en orkest van de Bayerische Staatsoper staan onder leiding van Omer Weir Wellber. Solisten zijn onder anderen René Pape (Mefistofele), Joseph Calleja (Faust) en Kristine Opolais (Margherita).
NPO Radio 4: zaterdag 28 november om 20.00 u.

Weektip

Elke dag opera
Ter gelegenheid van het jubileum van De Nationale Opera biedt NPO Cultura van maandag t/m vrijdag elke avond een opera aan uit het archief van DNO. Het schema ziet er als volgt uit:

Marco Polo
Registratie van de opera Marco Polo van de Chinese componist Tan Dun, een ‘opera in een opera’ door De Nederlandse Opera.
Maandag 30 november om 20:30 u.

Les vêpres siciliennes
De originele Franse versie van de opera I vespri siciliani van Verdi.
Dinsdag 1 december om 20:30 u.

Jevgeni Onjegin
Opname uit 2011 van De Nederlandse Opera met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons, in een regie van Stefan Herheim.
Woensdag 2 december om 20:30 u.

Scène uit Les vêpres Siciliennes bij De Nederlandse Opera, nu Nationale Opera (© Monika Rittershaus).
Scène uit Les vêpres Siciliennes bij De Nederlandse Opera, nu Nationale Opera (© Monika Rittershaus).

L’Orfeo
Uitvoering uit 1998 door De Nederlandse Opera in een regie van Pierre Audi. Het Vocaal Ensemble en de solisten stonden onder leiding van Winfried Maczewski. U hoort onder anderen John Mark Ainsley, Michael Chance en Bernarda Fink.
Donderdag 3 december om 20:30 u.

Het sluwe vosje
Uitvoering van Het sluwe vosje uit 2011 van de componist Leos Janácek.
Donderdag 3 december om 22:30 u.

L’elisir d’amore
De komische opera van Gaetano Donizetti in een uitvoering door het Nederlands Kamerorkest en het koor van De Nederlandse Opera. Opname uit 2001.
Vrijdag 4 december om 20:30 u.

Vorig artikel

Reisopera organiseert Meezing Messiah

Volgend artikel

Philippe Jaroussky soleert in De Oosterpoort

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.