BinnenkortNieuws

Helen Donath neemt afscheid in Den Bosch

De Amerikaanse sopraan Helen Donath (75) geeft op uitnodiging van het Internationaal Vocalisten Concours op 19 december een afscheidsconcert en op 20 december een openbare masterclass in Muziekcentrum De Toonzaal in ‘s-Hertogenbosch.

Helen Donath (© Frank Heller).
Helen Donath (© Frank Heller).

Helen Donath maakt momenteel een afscheidstournee door Europa en Amerika, om een punt te zetten achter haar meer dan vijftig jaar lange carrière. Het optreden in ‘s-Hertogenbosch is haar enige stop in Nederland.

Donath begon haar zingende loopbaan in 1958 in New York. In 1967 debuteerde ze bij de Salzburger Festspiele, waarna de deuren van alle grote operahuizen voor haar opengingen: de Wiener Staatsoper, de Metropolitan Opera, het Royal Opera House, de Scala…

In juli dit jaar sloot Donath haar operacarrière al af, met een optreden in The Turn of the Screw van Britten. Nu geeft ze ook haar laatste recitals. Onder begeleiding van haar echtgenoot, de dirigent Klaus Donath, zingt ze opera-aria’s en liederen, aan de hand waarvan ze door haar leven wandelt.

Het Internationaal Vocalisten Concours vroeg Donath niet alleen om op te treden, maar ook om haar ervaring door te geven aan de nieuwe generatie. Daarom geeft de sopraan op zondag een masterclass aan talentvolle zangers en hun pianisten. De masterclass is voor publiek toegankelijk.

Zie voor meer informatie over het concert en de masterclass de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

Vorig artikel

Nieuwe tournee van Wien bleibt Wien

Volgend artikel

YouTube-portret: Helen Donath

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Remko
  3 december 2015 at 19:06

  Tot op heden heeft Donath alle concerten van deze tournee afgezegd, inclusief eentje in de Staatsopera van Wenen vorige week. Ben benieuwd of ze komt.

 2. Wiebke Göetjes
  3 december 2015 at 21:23

  Hopelijk komt ze wel naar het IVC!
  Interessante dame die ook op hogere leeftijd nog op de
  bühne stond en fantastisch zong!