BinnenkortBuitenlandNieuws

Opera Vlaanderen herneemt La bohème

Opera Vlaanderen sluit het jaar af met een herneming van Robert Carsens productie van La bohème uit 1993. Antonino Fogliani dirigeert en onder anderen Najmiddin Mavlynanov en Gal James soleren.

Promotiebeeld van La bohème (© Opera Vlaanderen).
Promotiebeeld van La bohème (© Opera Vlaanderen).

La bohème was de vierde van in totaal zeven Puccini-opera’s die Opera Vlaanderen tussen 1991 en 1996 opvoerde. De Canadese regisseur Robert Carsen creëerde met zijn lezing van Puccini’s populaire werk een grote hit. Niet lang daarna groeide Carsen uit tot één van de toonaangevende operaregisseurs van onze tijd.

Carsens Bohème bleef altijd geliefd en wordt dus nu, 22 jaar na dato, terug naar huis gehaald. In het operahuis in Antwerpen wordt er het jaar mee afgesloten en in Gent wordt er een nieuw jaar mee geopend. De decors van Michael Levine en de rekwisieten zijn voor de gelegenheid opgefrist.

In 1993 dirigeerde Silvio Varviso de Bohème-reeks. Voor de reprise heeft Opera Vlaanderen een andere Puccini-expert gevraagd: Antonino Fogliani. Hij maakt zijn debuut bij het Vlaamse operahuis.

Fogliani leidt een jonge cast, met dubbele rolbezettingen. De Oezbeekse tenor Najmiddin Mavlynanov, die eerder Cavaradossi zong in Tosca, zingt Rodolfo, naast Gal James als Mimì. James zong vorig seizoen Rachel in La Juive bij Opera Vlaanderen. Mavlynanov en James worden afgewisseld door tenor Bruno Ribeiro en sopraan Monica Zanettin.

De partij van Marcello wordt gedeeld door Simone Del Savio en William Berger. De rol van Musetta wordt afwisselend gezongen door Hanne Roos en Hasmik Torosyan.

La bohème opent op 13 december in Antwerpen en is daar tot en met 31 december te zien. In Gent opent de voortelling op 10 januari 2016, met daarna tot en met 20 januari nog zeven voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Robert Holl zingt bij het Rubens Quartet

Volgend artikel

Levental speelt in Borne en Amsterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Stefan Caprasse
    2 februari 2016 at 12:04

    Spijtig geen recensie hierover (evenmin als bv over de concertante ‘Demon’ van Rubinstein in Brussel)…