BinnenkortNieuws

Farahani zingt Falla bij Residentie Orkest

Lilian Farahani soleert op 29 en 30 januari bij het Residentie Orkest in Den Haag in een programma rond het Parijs van rond 1900. De jonge sopraan zingt de solorol in El amor brujo van Manuel de Falla.

Lilian Farahani. (© Allard Willemse)
Lilian Farahani. (© Allard Willemse)

“Wat moet het Parijs van rond 1900 een opwindende stad zijn geweest”, schrijft het Residentie Orkest. “Schilders, dichters, filmers, wetenschappers en componisten bevolkten de vele kunstenaarscafés.”

Het Haagse orkest wil zijn publiek iets van die sfeer laten proeven in een concert in het Zuiderstrandtheater. Daarvoor staan vier componisten op het programma: Vaughan Williams, Stravinsky, Ravel en Falla. Hans den Hartog, bekend van NRC Handelsblad en AVRO’s Kunstuur, verbindt die componisten aan vier grote schilders uit dezelfde tijd.

Vocale inbreng is er in de suite El amor brujo van Manuel de Falla. De Spaanse componist schreef het stuk oorspronkelijk als een gitanería (zigeunerstuk), maar maakte na de wereldpremière in 1915 diverse bewerkingen: een orkestversie met sopraansolo, een ballet in één akte en een pianosuite. Het Residentie Orkest kiest voor de orkestversie met sopraan. Farahani, die onlangs uitgebreid aan het woord kwam op Place de l’Opera, neemt de solopartij voor haar rekening.

Ook pianist Francesco Piemontesi soleert in het concert. Hij speelt het pianoconcert in G van Ravel. Daarnaast voert het orkest Vaughan Williams’ Fantasia on a Theme by Thomas Tallis en Stravinsky’s suite Pulcinella uit.

Hans den Hartog voorziet alleen het concert op 29 januari van toelichting. Zie voor meer informatie de website van het Zuiderstrandtheater.

Vorig artikel

Operawereld viert 75ste verjaardag Domingo

Volgend artikel

Opera in de media: week 4

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.