BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 4

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (23 – 29 januari 2016) onder meer aandacht voor de uitzending van Ariodante op Radio 4 en voor Stiffelio van Verdi vanuit Venetië.

Video

Een zondag in Venetië
Op een zondagmiddag live meekijken naar de uitvoering van een Verdi-opera in Venetië, die mogelijkheid biedt het online cultuurkanaal van de Franse tv de kijkers. Een minder bekend werk van Verdi, Stiffelio, wordt opgevoerd in een regie van Johannes Weigand en onder muzikale leiding van Daniele Rustioni. Stiffelio dateert van 1850. Verdi zou een jaar later zijn veel bekendere opera Rigoletto componeren. In de hoofdrollen zingen Stefano Secco als Stiffelio, Julianna Di Giacomo als Lina en Dimitri Platanias als Stankar.
Website van Culturebox: zondag 24 januari om 15.30 u.

Maria Callas als Violetta in La traviata.
Maria Callas als Violetta in La traviata.

Muziekdocumentaires op Arte
Op Arte kunt u op de late zondagavond twee muziekdocumentaires zien. De eerste is een “als een roman geconstrueerd” portret van sopraan Maria Callas. Daarna is Richard Wagner de hoofdfiguur in een programma van Ralf Pleger. Aan dat videodocument werken onder anderen Philippe Jordan en Katharina Wagner mee.
Arte: zondag 24 januari vanaf 22.00 u.

Jaap van Zweden over de wereld
Op donderdag start AVROTROS met een nieuwe serie onder de titel Jaap van Zweden: een Hollandse maestro op wereldtournee. De dirigent van de spraakmakende reeks Wagner-uitvoeringen met het Radio Filharmonisch Orkest is chef-dirigent in Dallas en Hong Kong, waar hij dit weekend Die Walküre dirigeert. Komende maanden is Van Zweden ook enkele malen in Nederland te horen, onder meer met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
NPO 2: donderdag 28 januari om 21.15 u.

Eva-Maria Westbroek als Minnie in La fanciulla del West bij toenmalige Nederlandse Opera. (© Clärchen & Matthias Baus)
Eva-Maria Westbroek als Minnie in La fanciulla del West bij toenmalige Nederlandse Opera. (© Clärchen & Matthias Baus)

Minnie in Amsterdam
Laat op de donderdagavond brengt Brava de opera La fanciulla del West, met sopraan Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol. In mei zal Westbroek deze rol in de Scala van Milaan zingen bij dirigent Riccardo Chailly en regisseur Robert Carsen. De productie die Brava uitzendt werd gemaakt door De Nationale Opera met regisseur Nikolaus Lehnhoff en in de cast naast Eva-Maria Westbroek als Minnie onder anderen Lucio Gallo, Zoran Todorovich en André Morsch. Carlo Rizzi stond voor het orkest.
Brava: vrijdag 29 januari om 00.01 u.

Audio

Ariodante op de radio
De uitzending van NTR Opera Live begint deze week al om 18.35 uur. Het programma komt rechtstreeks uit Nationale Opera & Ballet, waar Ariodante van Händel wordt uitgevoerd. Voor het orkest staat Andrea Marcon, bij de solisten hoort u onder anderen Annet Fritsch (Ginevra), Sarah Connolly (Ariodante) en Sandrine Piau (Dalinda). In de orkestbak zit Concerto Köln.
NPO Radio 4: zaterdag 23 januari om 18.35 u.

Scène uit Tannhäuser bij de Metropolitan Opera. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
Scène uit Tannhäuser bij de Metropolitan Opera. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Wagner uit New York
Niet zo live als de BBC belooft, maar wel onlangs met publiek opgenomen in de New Yorkse Metropolitan Opera, is Wagners Tannhäuser, onder muzikale leiding van James Levine. In de hoofdrollen hoort u onder anderen sopraan Eva-Maria Westbroek als Elisabeth, tenor Johan Botha als Tannhäuser en mezzosopraan Michelle DeYoung als Venus. Ook bekende namen als Günther Groissböck en Peter Mattei werken mee.
BBC Radio 3: zaterdag 23 januari om 19.00 u.

Vocale Brahms
Bariton Peter Mattei is op zaterdagavond te horen bij de BBC in een Wagner-opera en maakt zondagochtend zijn opwachting in het Zondagochtendconcert van AVROTROS. Daarin speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart Ein deutsches Requiem van Brahms. Aga Mikolai is de andere soliste en ook het jubilerende Groot Omroepkoor werkt mee.
NPO Radio 4: zondag 24 januari om 11.00 u.

Romeo en Julia in Londen
De BBC-radio brengt het BBC Symphony Orchestra en het eigen koor op de planken van The Barbican in Londen. Roméo et Juliette van Berlioz wordt concertant uitgevoerd, met als solisten mezzosopraan Michèle Losier, bas David Soar en tenor Samuel Boden. Die was vorig jaar in Nederland te horen in de Opera van het Jaar Orphée et Eurydice bij de Nederlandse Reisopera.
BBC Radio 3: dinsdag 26 januari om 20.30 u.

Weektip

Jaap van Zweden leidt Parsifal
Deze week begint de documentaireserie over de wereldreizende dirigent Jaap van Zweden. Zijn serie uitvoeringen van opera’s van Wagner is inmiddels fameus. In Hong Kong doet hij nu Der Ring des Nibelungen, maar in het Amsterdamse Concertgebouw bracht de NTR ZaterdagMatinee dit jaar Tristan und Isolde en eerder onder meer Lohengrin en Parsifal. Die laatste concertante uitvoering, met onder anderen Robert Holl, Klaus Florian Vogt en Katarina Dalayman, staat compleet op YouTube, in drie delen.

Dit is deel één:

Vorig artikel

Farahani zingt Falla bij Residentie Orkest

Volgend artikel

Stockhausens LICHT mogelijk in Nederland

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.