BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Zeffirelli’s Turandot

De Metropolitan Opera in New York brengt de komende maanden drie opera’s van Puccini in zijn jubilerende Live in HD-serie. Turandot is de eerste, op zaterdag 30 januari. Nina Stemme zingt de hoofdrol in de klassieke productie van Franco Zeffirelli.

Marco Berti en Nina Stemme in Turandot. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
Marco Berti en Nina Stemme in Turandot. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Ook de Metropolitan Opera is de laatste dagen getroffen door de hevige sneeuw in het oosten van de Verenigde Staten. Er werden enkele voorstellingen afgelast, maar het ziet ernaar uit dat het weer de matinee-uitvoering van Turandot komende zaterdag niet zal verhinderen.

Puccini’s Turandot staat in de regie van Franco Zeffirelli al zo’n drie decennia geregeld op het podium van de Met. De inmiddels 92-jarige Zeffirelli leerde het regievak in het naoorlogse Italië van bekende collega’s als De Sica en Visconti. Hij werkte aan het toneel in Londen en schakelde later over naar de film. Zijn succesvolle, lichte komedie Tea with Mussolini stamt uit 1999. Veel eerder, in de jaren zestig, produceerde de Italiaan verfilmingen van Shakespeare-stukken als Romeo en Julia en De getemde feeks, met Richard Burton en Elizabeth Taylor.

In de eerste opvoeringen van Zeffirreli’s productie van Turandot in 1987 zongen Eva Marton en Plácido Domingo de hoofdrollen. De opera werd toen op dvd uitgebracht, wat opnieuw gebeurde met de serie uitvoeringen in 2009. De productie werd ook in de Arena di Verona gebracht en ook daarvan is een dvd verschenen.

Heel veel zangers zijn Marton en Domingo inmiddels opgevolgd, met voor komende zaterdag sopraan Nina Stemme en tenor Marco Berti in de hoofdrollen. Stemme debuteerde in 2000 bij de Met in de rol van Senta in Der fliegende Holländer van Wagner. Later in dit seizoen komt ze terug naar New York voor de titelrol in Elektra van Strauss. Marco Berti, die Calàf zingt, begon zijn zangcarrière in 1990 in zijn moederland met de rol van Pinkerton in Madama Butterfly. In die rol stond hij ook voor het eerst op het hoofdpodium in New York, in 2004.

Voor het orkest staat zaterdag Paolo Carignani, die dit seizoen voor drie opera’s van Puccini wordt ingezet door de Metropolitan Opera, al is alleen Turandot opgenomen in de Live in HD-serie.

In Nederland vertonen verschillende vestigingen van Pathé evenals Theater de Speeldoos in Baarn de opera Turandot. Ook CineMec Ede en Utrecht brengen de rechtstreekse uitvoering van zaterdag (18.45 uur). In beide vestigingen is er een inleiding voorafgaand aan de vertoning. Op zondag 31 januari wordt Turandot opnieuw vertoond bij CineMec, dan ook in de vestiging in Nijmegen (13.00 uur).

Hieronder een korte clip uit Turandot, met Christine Goerke in de hoofdrol. Zij zong de hoofdrol in de eerste uitvoeringen van de productie dit seizoen.

Vorig artikel

Sandrine Piau: horizontaal Händel zingen

Volgend artikel

Alt Sonia Prina: “Ik ben altijd een vent”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.