AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: Soile, Joep en Jaap

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 22.

Rijkdom in hartje Londen
Het seizoensprogramma voor 2016/2017 van de Londense Wigmore Hall is verschenen. Er is veel kamermuziek en er strijken beroemde kwartetten, maar vooral de serie namen van vocalisten die komend seizoen zullen optreden is acuut reden om naar Londen te verhuizen. Anne Schwanewilms, Sarah Connolly, Soile Isokoski en René Pape zijn maar enkele van de sterren.

Er is ook fraai Nederlands – zelfs Groot-Rotterdams – aandeel. In de serie Schubert-liederen treedt Henk Neven op 11 april 2017 op, begeleid door Imogen Cooper. Nog een fenomenale combi is Robert Holl met András Schiff aan de piano, op een nog te bepalen datum. En op 30 april 2017 staat het winnende liedduo van het IVC 2014, Milan Siljanov en Nino Chokhonelidze, op het podium van John Gilhooly.

Andriessen speel je zonder sokken
Heren musici, heren zangers: dit is voor u of voor de stylisten die u omringen. Een ultieme gids over de do’s en don’ts van kleding op het concertpodium. De moraal: vergeet niet uw werkkamer op te ruimen voor u een ‘Style Guide for the Contemporary Classical Musician’ maakt.

Luuk feliciteert Joep
Het Groot Omroepkoor viert zijn jubileum. De zeventigjarige duikt veelkoppig op in allerlei radio- en tv-programma’s. Al die leden van het koor hebben dierbaren, vrienden en familie, die op de één of andere manier iets merken van het werk van de koorleden. Op vrijdagavond staan ze in Vredenburg en op het moment dat in het weekend de belangrijkste voetbalwedstrijden (die van de zaterdagamateurs) worden gespeeld door hun kinderen of familieleden, zingen ze in de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Maar Luuk is trots op Joep.

The Hamp and the wolve
“In bocca al lupo” betekent “in de bek van de wolf”. Het is een Italiaans gezegde dat wordt gebruikt om in het theater iemand succes te wensen. Die beantwoordt zo’n wens met “crepi il lupo!” (“moge de wolf sterven”). De creatie van South Pole vond weliswaar plaats in een Duits theater, maar op Twitter werden er flink wat wolvenbekken heen en weer gezonden tussen de zangers in de opera.

Bewoners van de Zuidpool
De première van South Pole, een nieuwe opera die afgelopen weekend voor het eerst werd opgevoerd in de Bayerische Staatsoper, inspireerde een meneer of mevrouw Gaulimauli tot dit boeiende stukje huisvlijt.

Mitridate in Parijs
In Parijs is het Théâtre des Champs-Elysées een interessant alternatief voor de Opéra National, met een eigen programmering en producties. Op 11 februari gaat Mitridate van Mozart er in première met Patricia Petibon en Sabine Devieilhe onder regie van Clément Hervieu-Léger, die lid is van de Comédie-Française. Tekenaar Jérémy Soheylian keek mee bij de repetities en tekende.

Geen Jape maar Jaap
Nee, ze gaan in New York gewoon Jaap zeggen. Dat doen ze in Dallas uiteindelijk ook, zo bleek uit het eerste deel van de documentaire over de dirigent. Het publiek en de critici in Dallas zijn behoorlijk tevreden over hun dirigent.

Bastiaan opent Lohengrin
Bariton Bastiaan Everink staat sinds dit weekend weer tussen vermaarde collega’s in Lohengrin bij de Deutsche Oper Berlin, waar hij als Heerrufer de voorstelling opent. Als de voortekenen niet bedriegen, is de zanger komend seizoen ook in Nederland in een Wagner-opera te zien.

Grachtengordelfeestje
De kaartverkoop is begonnen voor het Opera Forward Festival, dat wordt georganiseerd door de jubilerende Nationale Opera. Het is, zo blijkt uit het programma, de organisatie gelukt om álle activiteiten op loop- of bakfietsafstand van het Waterlooplein te plannen. Want de voorstellingen van de opera Il matrimonio Segreto, die ook in de provincie te zien is, tellen op het festivalprogramma alleen mee als ze in Amsterdam worden gegeven.

Amerikaanse Wagner-waanzin
De allereerste uitvoering van Wagners Ring des Nibelungen, in 1876 in Bayreuth, deed belangstellenden uit de hele wereld naar het zuiden van Duitsland reizen. Componist-journalist Leopold Damrosch schreef vijf grote verhalen voor zijn krant, The New York Sun. Een andere krant, The New York Herald, zette viermaal een afdruk uit de partituur prominent op de voorpagina in die zomer van 1876. Er is nu een tentoonstelling over de Wagner-gekte in de VS.

Roderick over het lied
Klassiekemuziekwebsite Bachtrack sprak een aantal zangers over het samenstellen van een liedrecital. Dit is het verhaal van Roderick Williams.

Manon op de bank
Na de wisselend ontvangen Turandot uit de Met in New York, kunnen de bezoekers van de Live in HD-vertoningen zich opmaken voor een warmbloedige volgende productie: Manon Lescaut. Het loopt niet goed af met Manon (Kristine Opolais), maar achter de schermen is het niettemin knus, zo getuigt een tweet van bariton Massimo Cavalletti.

De nieuwste meme
We kunnen niet achterblijven de internet-meme die sinds eind 2015 over de planeet raast. Be like Place de l’Opera.

Cité 2 februari

 

Vorig artikel

The Ministry of Operatic Affairs speelt Così

Volgend artikel

Holland Opera herneemt 4 Musketiers

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  2 februari 2016 at 13:40

  Uit jullie zojuist gepubliceerde aankondiging m.b.t. The Met en uit de foto’s die zaterdag in de tweede pauze van Turandot werden vertoond maak ik op dat de aanvankelijk als Des Grieux) geafficheerde stertenor Joris Kaufmann in de Manon Lescaut van 5 maart inmiddels vervangen is door Roberto Alagna? Nogal een castwijziging zeg.

 2. 2 februari 2016 at 13:50

  Ja was al eerder bekend gemaakt Kaufmann heeft wegens ziekte afgemeld.

  Wat ik erger vind is dat ik nu pas\ moet lezen dat Bastiaan Everink op
  2 Januari de Nabucco heeft gedaan in Rotterdam, nergens vermeld heel erg jammer ben grote fan van Bastiaan hij heeft mij ook niets erover verteld.Spijtig hoop oprevanche wie weet bij de Matinee of opera nu eens de Nabucco.Lees dat hij volgend seizoen wel weer komt in Wagner opera ben benieuwd welke

 3. François
  2 februari 2016 at 13:52

  Er circuleert al enige tijd het bericht dat Kaufmann wegens ziekte heeft afgezegd voor de Met. Het staat nu ook op zijn eigen website.

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  2 februari 2016 at 13:54

  Dank voor de reactie. Ik ga even kijken.