BinnenkortNieuws

Risonanza op tournee met Dido and Aeneas

Barokensemble La Risonanza voert op 27 en 28 februari Purcells bekende opera Dido and Aeneas uit in Amsterdam en Den Haag. Het werk wordt gecombineerd met de masque The love of Mars and Venus van John Eccles en Gottfried Finger.

Stefanie True. (© renska/media-weavers.com)
Stefanie True. (© renska/media-weavers.com)

Dido and Aeneas van Henry Purcell is dé Engelse barokopera. Het werk uit 1688 kan zich met gemak meten aan het veel omvangrijker Italiaanse barokoperarepertoire en wordt ieder seizoen bij vele theaters en gezelschappen opgevoerd.

Purcell en zijn librettist Nahum Tate baseerden zich op Aeneis van Vergilius. Aeneas is Troje ontvlucht en komt aan in Carthago, waar hij verliefd wordt op koningin Dido. Hij wil haar trouwen, maar een tovenares gooit roet in het eten door één van haar elfen vermomd als de god Mercurius op hem af te sturen en hem te gebieden naar Italië te vertrekken. Aeneas verkiest plicht boven liefde, ziet hoe dat Dido’s hart breekt, berouwt zijn besluit en wil blijven, maar wordt door de verbitterde Dido alsnog weggestuurd. Dido sterft vervolgens in één van de beroemdste en mooiste barokaria’s ooit geschreven: ‘When I am laid in earth’.

La Risonanza werd in 1995 opgericht door dirigent Fabio Bonizzoni. Het ensemble richt zich met name op muziek uit het einde van de zeventiende eeuw en de eerste helft van de achttiende eeuw. In september vorig jaar voerde La Risonanza John Eccles’ opera Semele op bij het Festival Oude Muziek.

De ster uit de Semele-uitvoering, sopraan Stefanie True, is ook nu weer van de partij. Andere solorollen zijn er voor sopraan Raffaella Milanesi (Dido), bariton Richard Helm (Aeneas) en verder sopraan Michela Antenucci, mezzo Anna Bessi en bariton Iason Marmaras. Chef Bonizzoni leidt zelf de uitvoeringen en heeft daarbij ook het Coro Costanzo Porta geëngageerd.

Dido and Aeneas wordt gecombineerd met The love of Mars and Venus, een masque van John Eccles en Gottfried Finger. In 1704 werd die combi al eens opgevoerd en La Risonanza blaast die authentieke double bill graag nieuw leven in.

Dido and Aeneas en The love of Mars and Venus zijn op 27 februari te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en op 28 februari in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Vorig artikel

Collegium Vocale zingt Händel-programma

Volgend artikel

Opera in de media: week 8

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.