BinnenkortNieuws

Operagezelschappen spelen Cimarosa

Opera Zuid, de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera maken van 5 tot en met 31 maart een tournee met een jongtalentproductie van Cimarosa’s Il matrimonio segreto. Het is voor het eerst dat de drie gezelschappen hun krachten bundelen voor een talentproject. Monique Wagemakers regisseert.

Il matrimonio segretoIl matrimonio segreto (Het geheime huwelijk) is een achttiende-eeuwse Italiaanse komedie van Domenico Cimarosa. Zijn muziek is beïnvloed door Mozart, de karakters van librettist Giovanni Bertati staan in de traditie van de commedia dell’arte.

Het verhaal draait om de rijke koopman Geronimo en zijn dochters Elisetta en Carolina, die hij probeert uit te huwelijk aan mannen van adellijke afkomst. Wat hij niet weet, is dat zijn jongste dochter Carolina in het geheim getrouwd is met de bediende Paolino. Als graaf Robinson zijn zinnen zet op Carolina, begint haar geheim zich te wreken. Maar uiteindelijk wordt de ware liefde beloond en zingt iedereen eind goed, al goed.

Met dit vrolijke werk, vol verwikkelingen en verwarringen, willen Opera Zuid, de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera jonge talenten een kans op ervaring bieden. Zowel het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) als de cast zijn dan ook bezet met jonge mensen. Lilian Farahani zingt Carolina, Florie Valiquette is haar zus Elisetta, Mikheil Kiria vertolkt hun vader Geronimo en Michael Wilmering is graaf Robinson. Verder zet Milos Bulajic de bediende Paolino neer en is Hanna-Liisa Kirchin tante Fidalma, die met haar liefde voor Paolino goed is voor een extra portie verwikkelingen.

De jonge zangers worden gedirigeerd door de Australische maestro Benjamin Bayl en geregisseerd door de ervaren Monique Wagemakers, die bij alle drie de gezelschappen producties heeft gemaakt. In 1976 was ze regieassistent bij de laatste uitvoering van Il matrimonio segreto bij De Nationale Opera, nu tekent ze voor een geheel nieuwe enscenering.

Wagemakers werkt samen met de jonge Italiaanse ontwerpers Francesco Cocco en Federica Miani. Zij wonnen eerder de Dutch Opera Design Award met hun concept voor de opera van Cimarosa en mogen hun ideeën nu verwezenlijken.

Il matrimonio segreto gaat op 5 maart in première in het Rabotheater Hengelo en is daarna te zien in Deventer, Amsterdam en Maastricht. Zie voor meer informatie de websites van Opera Zuid, de Nederlandse Reisopera of De Nationale Opera.

Hieronder een kijkje achter de schermen bij het repetitieproces voor Il matrimonio segreto:

 

Vorig artikel

Loy pakt uit met fraaie Chovansjtsjina

Volgend artikel

Domingo ontroert in Milanese Foscari

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.