Binnenkort

Opera in de media: week 13

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (26 maart – 1 april 2016) onder meer aandacht voor Johann Sebastian Bach, Péter Eötvös en Richard Wagner.

Video

Julian Prégardien. (© Marco Borggreve)
Julian Prégardien. (© Marco Borggreve)

Bach in Versailles
De dag voor Pasen zendt Medici.tv een Matthäus-Passion uit. In de Chapelle Royale van het kasteel in Versailles zingt Julian Prégardien de evangelist en Stéphane Degout de Christuspartij. Verder hoort u onder anderen Sabine Devieilhe en Samuel Boden. Het Ensemble Pygmalion staat onder leiding van Raphaël Pichon.
Medici.tv: zaterdag 26 maart om 20.00 u.

Zomer op NPO2
In Podium Witteman is sopraan Johannette Zomer te gast. Ze brengt een ode aan Antonio Vivaldi en presenteert haar nieuwe cd Laudate!, die ze opnam met het Tulipa Consort.
NPO2: zondag 27 maart om 18.10 u.

De Bank
Op zondagavond is Tido Visser te gast op de Bank van Brava. Hij stamt uit een muzikale familie en is directeur van het Nederlands Kamerkoor. Tijdens zijn keuzeavond toont hij koormuziek, Le sacre du printemps en de Matthäus-Passion van Bach.
Brava: zondag 27 maart om 20.00 u.

Olga Peretyatko. (© Uwe Arens)
Olga Peretyatko. (© Uwe Arens)

Russische opera op Arte
Laat in de nacht van zondag op maandag brengt Arte de opera De tsarenbruid van Rimski-Korsakov. De opname werd gemaakt in oktober 2013 in de Berliner Staatsoper. Daniel Barenboim dirigeerde, Dmitri Tcherniakov regisseerde. In de hoofdrollen: Anatoli Kotscherga (Sobakin), Olga Peretyatko (Marfa) en Anita Rachvelishvili (Ljubascha).
Arte: zondag 27 maart om 1.35 u.

Parsifal in Wenen
Het digitale internetkanaal van de samenwerkende Europese operahuizen, The Opera Platform, biedt op 30 maart een live-stream vanuit Wenen aan. Parsifal van Richard Wagner wordt opgevoerd onder muzikale leiding van Adam Fischer. In de hoofdrollen: Michael Volle als Amfortas, Falk Struckmann als Gurnemanz, Stephen Gould als Parsifal en Violeta Urmana als Kundry. Regie: Christine Mielitz.
The Opera Platform: woensdag 30 maart om 16.55 u.

Hieronder de trailer:

Audio

Matinee in Paassfeer
In de NTR ZaterdagMatinee hoort u een opname van 5 juni 2010. Toen werden het Stabat Mater van Karol Szymanowski en de derde symfonie van Henryk Górecki, de ‘Symfonie der klaagliederen’, gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Michal Dworzynski. De solisten waren Elzbieta Szmytka, Marietta Simpson en David Wilson-Johnson.
NPO Radio 4: zaterdag 26 maart om 14.00 u.

Péter Eötvös in Wenen
De op Tsjechovs toneelstuk Drie zusters gebaseerde opera Tri Sestri van de Hongaarse componist Péter Eötvös (1944) werd op 10 maart uitgevoerd in de Wiener Staatsoper. NTR Opera Live zendt het werk vanavond uit, met de componist zelf voor het orkest van het Weense operahuis. In de hoofdrollen: Olga Bezsmertna (Irina), Margarita Gritskova (Mascha) en Ilseyar Khayrullova (Olga).
NPO Radio 4: zaterdag 26 maart om 19.00 u.

Gobbi bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u fragmenten uit de opera Il Tabarro van Puccini en is er een portret van de Italiaanse operazanger Tito Gobbi (1913-1984).
NPO Radio 4: zondag 27 maart om 18.00 u.

Weektip

Niet voor tere zielen
Alweer een paar jaar oud maar nog steeds actueel: hoe twee bekende kunstenaars hun eigen muzikale en artistieke visie geven op de Matthäus-Passion.

Vorig artikel

Strauss’ vergeten intermezzo in Berlijn

Volgend artikel

Herheim creëert grandioze Meistersinger

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

6Reacties

 1. 26 maart 2016 at 08:15

  Het bevreemdt me dat alle barokopera’s die komende week op de Franse muziekzender Mezzo zijn te zien niet worden vermeld in jullie weekoverzicht. En dat zijn er zeven + twee documentaires! Op mijn website operabarok.nl kunt u ze vinden onder Tv/Theater.

  Met muzikale groet,
  Ben Verschuren

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  26 maart 2016 at 10:51

  Dank voor de welkome tip!

 3. Leen Roetman
  26 maart 2016 at 12:05

  Op BBC 4 kunt u morgenavond the Manchester Passion zien. (Deze Passion is de inspiratie geweest voor de Nederlandse Passion.)
  “Critically acclaimed charity Streetwise Opera and world-renowned ensemble The Sixteen present a bold and contemporary retelling of the last days of Jesus’s life.”
  “The opera, based on Bach’s famous 1727 oratorio the St Matthew Passion, is a fully-immersive promenade production in Manchester’s Victorian Campfield Market.”
  “The production features a new ‘resurrection’ finale which has been jointly written by Streetwise Opera’s performers and celebrated composer Sir James MacMillan.”
  (normaal geef ik de link naar de BBC website, maar weblinks worden nu door de redactie gemodereerd,en als de redactie het Paasweekend weg zijn, komt mijn commentaar pas dinsdag door.)

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  26 maart 2016 at 12:56

  @Leen: Aangezien je het fameuze ensemble The Sixteen als een van de performers vermeldt, neem ik aan dat deze Manchester Passion muzikaal niets weg heeft van die schreeuwerige popbewerking The Passion die de EO hier ingevoerd heeft? Of toch?

 5. Leen Roetman
  26 maart 2016 at 13:14

  Ik hoop het niet Maarten-Jan! Ik ben heel erg benieuwd te meer omdat ook componist James MacMillan erbij betrokken is.

 6. Maarten-Jan Dongelmans
  26 maart 2016 at 16:41

  Ja, die Macmillan is een kanjer, om in paassferen te blijven: beluister zijn Luke’s Passion maar eens.