BinnenkortNieuws

Holland Opera brengt Don Giovanni

Holland Opera brengt deze zomer in samenwerking met de Nieuwe Philharmonie Utrecht de opera Don Giovanni van Mozart naar de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor regisseur Joke Hoolboom is het een droom die werkelijkheid wordt.

Titelrolvertolker Martijn Cornet in de Werkspoorkathedraal. (© Holland Opera)
Titelrolvertolker Martijn Cornet in de Werkspoorkathedraal. (© Holland Opera)

Holland Opera brengt sinds 2005 ieder zomer een opera op locatie. Afgelopen jaren speelde het jeugdoperahuis producties als The Day After, Blauwbaard en King Arthur op Fort Rijnauwen en Orfeo Underground in een parkeergarage in Amersfoort.

Het idee om Don Giovanni te produceren, ontstond 25 jaar geleden. Bij de opening van de nieuwe Toneelschool van Amsterdam werd Don Giovanni opgevoerd. Joke Hoolboom, inmiddels artistiek leidster van Holland Opera, was destijds één van de studenten die meezong. Sindsdien koestert ze de wens om Mozarts opera te ensceneren.

Het gaat er nu van komen. Hoolboom heeft voor de Werkspoorkathedraal in Utrecht gekozen als locatie. “Een zeer theatrale ruimte in de sfeer van de industriële vormgeving uit de vorige eeuw”, aldus Holland Opera.

De muziek van Mozart wordt gespeeld door de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. Ook hij was 25 jaar geleden present bij de Toneelschoolproductie van Don Giovanni.

Voor de solopartijen zijn jonge Nederlandse zangers geëngageerd. Bariton Martijn Cornet zingt de titelrol, met naast hem Rick Zwart als Giovanni’s knecht Leporello. De drie vrouwenrollen worden vertolkt door Leonie van Veen (Donna Anna), Fenna Ograjensek (Donna Elvira) en Lilian Farahani (Zerlina). Verder zingt Erik Slik de rol van Don Ottavio en is Sinan Vural de Commendatore.

Don Giovanni wordt van 16 augustus tot en met 3 september opgevoerd. De kaartverkoop is donderdag begonnen. Zie voor meer informatie de website van Holland Opera.

Vorig artikel

Saimir Pirgu imponeert met tenorhits

Volgend artikel

Seizoen Opera Vlaanderen 2016/2017

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.