Binnenkort

Opera in de media: week 24

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 (11 – 17 juni 2016) onder meer aandacht voor Pappano met Cav/Pag en Macbeth van Verdi live uit Riga.

Video

Cendrillon live uit Berlijn
De Komische Oper Berlin streamt zondag live de première van zijn nieuwe productie van Cendrillon. De opera van Jules Massenet wordt geregisseerd door Damiano Michieletto en gedirigeerd door Henrik Nánási. Nadja Mchantaf zingt de titelrol, naast onder anderen Agnes Zwierko en Karolina Gumos. De stream wordt in het Duits en Engels ondertiteld en is gratis te zien.
Website van de Komische Oper Berlin: zondag 12 juni om 19.00 u.

Antonio Pappano in actie. (© Sim Canetty-Clarke)
Antonio Pappano in actie. (© Sim Canetty-Clarke)

Pappano met Italiaanse opera
BBC 4 zendt op zondagavond een ‘Italian double bill van Pappano’ uit. Cavalleria rusticana en Pagliacci werden uitgevoerd in Covent Garden. Enkele solisten: Eva-Maria Westbroek, Dimitri Platanias en Aleksandrs Antonenko.
BBC 4: zondag 12 juni om 20.00 u.

Tosca op Brava
Maandagavond zendt Brava op prime time de opera Tosca van Puccini uit. De uitvoering, die werd gegeven in het Teatro Real in Madrid, dateert van 2004. In de hoofdrollen zingen Daniela Dessì, Fabio Armiliato en Ruggero Raimondi. Het koor en orkest van het theater stonden onder leiding van Maurizio Benini.
Brava: maandag 13 juni om 20.30 u.

Audio

Everink op zaterdag
In Een goedemorgen met van AVROTROS is deze week bariton Bastiaan Everink te gast. Hij laat twee uur lang zijn muzikale voorkeuren horen.
NPO Radio 4: zaterdag 11 juni om 10.00 u.

Puccini in Opera Live
In de Wiener Staatsoper nam de Oostenrijkse radio begin mei een uitvoering van Turandot op. NTR Opera Live zendt de opname zaterdag uit tijdens de wekelijkse opera-avond. In de laatste, onvoltooide opera van Puccini zongen onder anderen Lise Lindstrom, Yusif Eyvazov en Anita Hartig. Het orkest stond onder leiding van Gustavo Dudamel.
NPO Radio 4: zaterdag 11 juni om 19.00 u.

Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)
Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)

Plácido met Verdi
Op BBC Radio 3 is zaterdagavond I due Foscari van Verdi te horen, opgenomen in oktober 2014. Bariton Plácido Domingo zong de hoofdrol, andere solisten bij het orkest van het Royal Opera House waren onder anderen tenor Francesco Meli en sopraan Maria Agresta. Het geheel stond onder muzikale leiding van Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 11 juni om 19.30 u.

Benefiet op Radio 4
Het benefietconcert voor het Duchenne Parent Project, op vrijdag 10 juni, wordt enkele dagen later op Radio 4 uitgezonden in het Max Avondconcert. De philharmonie zuidnederland wordt gedirigeerd door Per-Otto Johansson, vocale inbreng is er door het Nederlands Concertkoor onder leiding van Louis Buskens en door mezzosopraan Barbara Kozelj.
NPO Radio 4: maandag 13 juni om 20.00 u.

Haydn in het Holland Festival
De omroepgidsen zeggen Haydn, de website van Radio 4 gaat op wit bij de doublecheck, dus onder voorbehoud: Die Schöpfung van Haydn vanuit Nationale Opera & Ballet, rechtstreeks in het kader van het Holland Festival. B’Rock en Collegium Vocale Gent staan onder leiding van René Jacobs. Solisten: Sunhae Im, Thomas Walker en Johannes Weisser.
NPO Radio 4: dinsdag 14 juni om 19.55 u.

Campagnebeeld van Theatre of the World. (© Petrovsky & Ramone)
Campagnebeeld van Theatre of the World. (© Petrovsky & Ramone)

Theatre van Andriessen
Ook bij een informatieverzoek over het Avondconcert van donderdag 16 juni gaat de Radio 4 website op wit. Wederom onder voorbehoud: Theatre of the World van Louis Andriessen in Theater Carré in Amsterdam. Asko|Schönberg staat onder leiding van Reinbert de Leeuw. Solisten zijn onder anderen Leigh Melrose, Marcel Beekman, Martijn Cornet en Nora Fischer.
NPO Radio 4: donderdag 16 juni om 19.00 u.

Weektip

Verdi in Riga
De opera van Letland viert het Shakespeare-jaar 2016 met Macbeth van Verdi. De uitvoering tijdens het Riga Opera Festival ‘VIVA VERDI!’ wordt rechtstreeks gestreamd door The Opera Platform. In de hoofdrollen ziet u Vladislav Sulimsky als Macbeth, Tatiana Melnychenko als Lady Macbeth en Sergey Polyakov als Macduff. De muzikale leiding heeft Martins Ozolins, Viesturs Meiksans deed de regie. De opname blijft na zaterdag beschikbaar en krijgt later ondertitels.
The Opera Platform: zaterdag 11 juni om 18.00 u.

Vorig artikel

Herheims Pique Dame: prachtig schouwspel

Volgend artikel

Andriessens Theatre is een wereldopera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.