Binnenkort

Opera in de media: week 25

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 25 (18 – 24 juni 2016) onder meer aandacht voor Alice Coote met Mahler in het Concertgebouw en voor livestreams van Pique Dame en Il barbiere di Siviglia.

Video

Daniele Gatti. (© Renske Vrolijk)
Daniele Gatti. (© Renske Vrolijk)

Verdi op Arte
Geen zang en toch veel Verdi in het concert dat het Orchestre national de France in oktober 2013 gaf ter ere van Verdi’s tweehonderdste geboortedag. Voor het orkest stond maestro Daniele Gatti, die ouvertures dirigeerde uit onder meer Nabucco, Macbeth en Otello.
Arte: zondag 19 juni om 18.30 u.

Barbier in Glyndebourne
Op één avond de keuze uit livestreams van twee grote operaproducties: die luxe hebben de liefhebbers op dinsdag. Vanaf het Glyndebourne Festival is Il barbiere di Siviglia van Rossini mee te beleven. Dirigent is Enrique Mazzola. De voorstelling wordt geregisseerd door Annabel Arden. In de hoofdrollen zingen onder anderen Danielle de Niese als Rosina en Alessandro Corbelli als Doctor Bartolo.
Website van The Telegraph: dinsdag 21 juni om 18.30 u.

Scène uit Pique Dame bij De Nationale Opera. (© Karl en Monika Forster)
Scène uit Pique Dame bij De Nationale Opera. (© Karl en Monika Forster)

Livestream Pique Dame
Pique Dame van Tsjaikovski, in een regie van Stefan Herheim en onder muzikale leiding van Mariss Jansons, wordt wereldwijd gestreamd door The Opera Platform. In de hoofdrollen van de productie uit Nationale Opera & Ballet ziet u Misha Didyk, Alexey Markov en Vladimir Stoyanov.
The Opera Platform: dinsdag 21 juni om 18.55 u.

Audio

Pique Dame op de radio
NTR Opera Live komt zaterdagavond vanuit Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De opera Pique Dame van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski wordt opgevoerd door een cast met onder anderen Misha Didyk. In de bak zit het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. Het koor, onder leiding van Ching-Lien Wu, heeft een groot aandeel in deze productie.
NPO Radio 4: zaterdag 18 juni om 19.00 u.

Lied in Zeist
In het Max Avondconcert van zondag hoort u een opname van het International Liedfestival Zeist, dat in mei werd gehouden. De solisten, onder wie Ellen Valkenburg, Jan Petryka en Angelo Pollak, worden in liederen van Schubert begeleid door Matthias Lademann op piano.
NPO Radio 4: zondag 19 juni om 20.00 u.

Alice Coote. (© Benjamin Ealovega)
Alice Coote. (© Benjamin Ealovega)

Liederen van Mahler
Alice Coote is komende week in Nederland en het Avondconcert zendt haar optreden in het Amsterdamse Concertgebouw live uit. U hoort werk van Joey Rouckens en de vierde van Brahms, met daartussen de bijdrage van Coote in de Rückert-Lieder van Mahler. Op het podium zit het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.
NPO Radio 4: maandag 20 juni om 20.00 u.

Weektip

Vaderdag
Zondag is het vaderdag en ter gelegenheid daarvan een opera waarin een lastige vader-zoonrelatie deel uitmaakt van het verhaal. Dit is een opvoering van Don Carlo van Verdi in het Londense Covent Garden, met Bernard Haitink voor het orkest en de legendarische Ileana Cotrubas in de rol van Elisabetta. Luis Lima is te zien in de rol van Don Carlo.

Vorig artikel

Quirijn de Lang: veelgevraagd in Engeland

Volgend artikel

Baselse jongeren verbeelden melancholie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Lieneke Effern
    17 juni 2016 at 17:43

    En voor wie geen genoeg kan krijgen van Pique Dame: Brava zendt vanavond om 20.30 uur de door Basia Jaworski geprezen uitvoering van deze opera uit. Dit is de uitvoering uit Barcelona met het Gran Theatre del Liceu Choir, Gran Theatre del Liceu Orchestra, Francisco Vas, Elena Zaremba, Michael Boder, Micha Didyk, Kurt Gysen, Michelle Marie Cook, Emily Magee, Ludovic Tézier, Ewa Podles, Mikhail Vekua, Claudia Schneider, Alberto Feria