Binnenkort

Opera in de media: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (25 juni – 1 juli 2016) onder meer aandacht voor Thomas Oliemans met Mahler, La bohème uit Luik en Ian Bostridge in Utrecht.

Video

Thomas zingt Mahler
Mahlers Kindertotenlieder werden gecomponeerd in 1901 en 1904, op basis van gedichten van Friedrich Rückert. Ze worden uitgevoerd door bariton Thomas Oliemans, begeleid door Holland Symfonia onder leiding van Otto Tausk.
Brava: zaterdag 25 juni om 18.30 u.

Scène uit L'Étoile bij De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)
Scène uit L’Étoile bij De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)

Chabrier in Amsterdam
L’Étoile, de opéra-bouffe in drie aktes van Emmanuel Chabrier, kreeg in oktober 2014 een spectaculaire enscenering in Amsterdam bij De Nationale Opera, gemaakt door Laurent Pelly. Op zaterdagavond zendt Mezzo een opname uit. In de hoofdrollen ziet u Christophe Mortagne, Stéphanie d’Oustrac en Hélène Guilmette. Het Residentie Orkest stond onder leiding van Patrick Fournillier.
Mezzo: zaterdag 25 juni om 20.30 u.

Accattone op muziek
Arte zendt een opname uit van Accattone, een productie van de Ruhrtriennale 2015. De voorstelling werd door intendant Johan Simons zelf geregisseerd en is gebaseerd op de film Accattone van Pasolini. De muziek van Bach die in de voorstelling zit, werd gezongen door Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe. Solisten waren onder anderen sopraan Dorothee Mields, countertenor Alex Potter en bas Peter Kooij.
Arte: zondag 26 juni om 23.05 u.

Harry Peeters.
Harry Peeters.

Faust door Opera Zuid
Opera Zuid had in 2009 de opera Faust van Gounod op het repertoire staan. De opname van de uitvoering in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof wordt op de late zondagavond uitgezonden door Brava. Dirigent Per-Otto Johansson leidde het Limburgs Symfonie Orkest, het Zuidelijk Theaterkoor en de solisten, onder wie Harry Peeters, Willem de Vries, Marcel van Dieren en Karin Strobos.
Brava: maandag 27 juni om 00.01 u.

La bohème uit Luik
De livestream van de opera La bohème van Puccini, die afgelopen week werd uitgezonden vanuit de Opéra Royal in Luik, is nog enkele maanden te zien op Medici.tv. De regie voor het Waalse operahuis werd gedaan door intendant Stefano Mazzonis di Pralafera en vaste dirigent Paolo Arrivabeni stond voor het orkest. In de hoofdrollen zongen Patrizia Ciofi (Mimì), Gianluca Terranova (Rodolfo) en Ionut Pascu (Marcello).
Medici.tv: on demand.

Audio

Drie zusters in Wenen
De opera Tri Sestri/Three Sisters van Peter Eötvös ging in 1998 in première in Lyon en werd afgelopen maart opgevoerd in de Wiener Staatsoper. De BBC-radio zendt de opname uit, met de componist als dirigent voor het orkest van de Staatsoper. Solisten in deze op het werk van Anton Tsjechov gebaseerde opera waren onder anderen Aida Garifullina, Margarita Gritskova en Ilseyar Khayrullova.
BBC Radio 3: zaterdag 25 juni om 19.30 u.

Wunderhorn-liederen
In april 2014 trad bariton Dietrich Henschel op in de Rotterdamse Doelen met liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Mahler. Hij werd begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van Cristian Macelaru.
NPO Radio 4: zondag 26 juni om 20.00 u.

Ian Bostridge. (© Ben Ealovega)
Ian Bostridge. (© Ben Ealovega)

Ian in Utrecht
De opening van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, dit jaar nog onder artistieke leiding van Janine Jansen, is live te volgen op Radio 4. Aan het openingsconcert wordt meegewerkt door tenor Ian Bostridge. Hij zingt onder meer werk van Brahms.
NPO Radio 4: woensdag 29 juni om 20.00 u.

Weektip

Farewell Britain
Een Britse bijdrage deze week lijkt onvermijdelijk. Als weektip de uitzending op Arte van het War Requiem van Benjamin Britten. De eerste uitvoering was in 1962 in de kathedraal van Coventry. Precies vijftig jaar later werd het werk op dezelfde plek gespeeld door het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Andris Nelsons. Vocale solisten waren sopraan Erin Wall, tenor Mark Padmore en bariton Hanno Müller-Brachmann
Arte: dinsdag 28 juni om 01.30 u.

Vorig artikel

Opera in het Park brengt Pique Dame

Volgend artikel

Audi verlaat DNO voor Aix-en-Provence

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. lieneke effern
    26 juni 2016 at 09:26

    Wellicht nog een mooie aanvulling van de liefhebbers van grand opéra: vanavond is via livestream vanuit de Bayerische Staatsoper de opera La Juive van Jacques Fromental Halevy te zien.De uitzending begint om 18 uur. In de hoofdrollen o.a. John Osborn, Roberto Alagna & Aleksandra Kurzak.