BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Finale Belvedere-concours live gestreamd

De International Hans Gabor Belvedere Singing Competition voor jonge operazangers wordt dit jaar voor het eerst buiten Europa gehouden. Deze week waren de voorrondes in Kaapstad, Zuid-Afrika, en op zaterdag 2 juli is de finale. Via een livestream kan de wereld meekijken in het Artscape Theatre Centre in Kaapstad.

Siphamandla Yakupa is één van de finalisten. (still uit video)
Siphamandla Yakupa is één van de vier Zuid-Afrikaanse finalisten. (still uit video)

Na de selectierondes, die overal ter wereld zijn gehouden, verschenen 89 deelnemers aan de start van een week vol competitie en coaching in Kaapstad. Van die groep haalden 50 zangers de halve finale en werden uiteindelijk 16 kandidaten geselecteerd voor de finale, morgen in het Artscape Centre. De Nederlandse deelnemers, waaronder Rosina Fabius en Michael Wilmering, haalden de finale niet. Morgen treden de laatste 16 op met het Cape Town Philharmonic Orchestra onder leiding van Kamal Khan.

Voor zover dat een doelstelling was, is het de organisatie gelukt om jonge talenten uit Zuid-Afrika te interesseren voor deelname. Met vier finalisten is dat land morgenavond het beste vertegenwoordigd.

Eén van de Zuid-Afrikaanse finalisten is sopraan Siphamandla Yakupa. Enkele jaren geleden zong ze de rol van de moeder van Nelson Mandela in Mandela Trilogy, een muzikaal eerbetoon aan het leven van Nelson Mandela door de Cape Town Opera. De productie kwam onder meer naar Groot-Brittannië, waar de recensent van Bachtrack haar optreden “indrukwekkend” noemde. Ze zong al enkele keren rollen in Porgy and Bess van Gershwin en zal de rol van Clara in die opera komende winter in Buenos Aires zingen.

De Amerikaanse bas-bariton Nicolas Brownlee is ook kandidaat voor de hoofdprijzen, die naast een geldbedrag vaak ook een engagement bij een operahuis inhouden. Hij werkte eerder bij de Santa Fe Opera in zijn geboorteland en zal komend seizoen zowel deel uitmaken van het Young Artist Program van de LA Opera als zijn debuut maken in de Metropolitan Opera in New York.

Svetlana Moskalenko werd enkele dagen geleden dertig. De sopraan studeerde aan het Rimsky-Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg en won al verschillende concoursen, waaronder de Competizione dell’Opera in Moscow in 2011. Sinds enkele jaren is ze vast verbonden aan het Mikhailovsky Theatre.

Morgen, aan het eind van de avond, zal bekend zijn wie de prijzen gewonnen hebben. De eerste prijs bedraagt 7000 euro, de tweede prijswinnaar gaat naar huis met 3500 euro, een prijs die wordt gefinancierd door Jan Meulendijks en Bart Schuil. De Amsterdammers leggen op de website van het concours uit waarom ze die prijs doneren: “De promotie van jonge operazangers in Nederland en daarbuiten heeft al vele jaren onze aandacht. We zijn blij dat we ook dit jaar weer een prijs beschikbaar kunnen stellen.”

De livestream van de finale is te vinden op de website van de Cape Town Concert Hall. De avond begint zaterdag 2 juli om 18.00 uur. 

Vorig artikel

Reportage: het Bartók Plus Opera Festival

Volgend artikel

Toptrio zingt perfecte Tosca in München

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.