AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Levy, Iain en Michael

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 46.

Operalia in Mexico
De ‘wereldcompetitie voor jonge zangers’, Operalia, wordt deze week gehouden in het Teatro Degollado van Guadalajara, Mexico. Aan de bijna 25 jaar geleden door Plácido Domingo opgerichte zangwedstrijd doen dit jaar veertig zangers mee. Onder hen Levy Sekgapane en Nicholas Brownlee, respectievelijk vorig jaar en dit jaar winnaar van het Belvedere-concours. Ook twee andere deelnemers kennen we in Nederland: Emmanuel Franco studeerde aan de Dutch National Opera Academy en de Canadees Fabián Lara was vorig jaar te zien tijdens het Robeco SummerNights-concert van de Nederlandse Reisopera. Zondag wordt bekend wie de winnaars zijn. Ook Benjamin Bernheim, net klaar met een serie voorstellingen in de Scala, waagt een kans.

Het lot der vrouw
Dat vrouwen in een opera nogal eens tragisch aan hun einde komen, is een gegeven. Maar dat je naast mooi zingend doodgaan ook eens kunt nadenken over wat die vrouwenrollen eigenlijk betekenen, is te lezen in dit artikel in The Sydney Morning Herald.

Gezellig/ cosy/gemütlich
Het rommelt weliswaar in Bayreuth, maar aan deze foto is dat niet echt af te zien. De man die universele wereldmacht heeft – maar deze gaat verliezen – ging op de foto met de dochter die hij op een rots gaat achterlaten en zijn knorrige echtgenote, aangevuld met wat collegaatjes.

Operareferendum
In de competitie om de Bachtrack Opera Awards 2016 is in de categorie Best Chorus het Koor van De Nationale Opera genomineerd. Het publiek kan nu stemmen.

Das war es
Bij de Staatsoper Berlin is het seizoen afgesloten. Wat rest, zijn de herinneringen aan producties als Die Meistersinger von Nürnberg met Klaus Florian Vogt, Le nozze di Figaro onder leiding van Gustavo Dudamel en Amor vien dal destino, waarin Olivia Vermeulen een rol zong.

Hier woont de graaf
Zangers die naar Amsterdam komen voor een rol bij De Nationale Opera verblijven soms twee maanden achtereen in de hoofdstad. Een goed appartement is van wezenlijk belang voor een prettig verblijf. Bariton Stéphane Degout (die de graaf zingt in Le nozze di Figaro) heeft zijn plek voor augustus/september al gevonden.

Beter voorbereid naar Bayreuth
Nogal wat Nederlanders bezoeken deze zomer de Bayreuther Festspiele. Onder hen de stipendiaten van het Wagnergenootschap: de sopranen Florieke Beelen en Jannelieke Schmidt en dirigent/componist Kent Moussault. Wie goed voorbereid de Ring wil ervaren, leze dit essay.

Een operaliefhebber? Jij?
Niet alleen operazangers moeten vaak uitleggen wat ze in hemelsnaam in die wereld zoeken, ook het publiek krijgt te maken met vooroordelen, of in modern Nederlands: cultureel profileren. Blogger Fran Rizzi van de Los Angeles Opera zet de standaardvragen op een rij.

Marie-Nicole spreekt
Marie-Nicole Lemieux is een graag geziene gast op veel internationale opera- en liedpodia, ook in ons land. Ze is nu in Londen, waar de anonieme interviewer van The Operatraveller een interview met de zangeres had. Ze kondigt voor begin 2017 een Rossini-cd aan.

Michael nuchter
“Passions not only change and evolve, but also often fail to align with what many people have to do to support themselves and a family.” Wij laten bij de vraag naar onze passies meestal het plastic kaartje van de bank en de bieb zien. Michael zegt er wijze dingen over.

Ich bin’s: höre mich an!
Sopraan Jennifer Ann Wilson zal de rol van Sieglinde niet zingen in Bayreuth. Op een laat moment vond dirigent Marek Janowski haar toch niet de juiste zangeres voor de rol. Ze liet het de wereld weten in een indrukwekkend oprechte mededeling.

Bye David
Algemeen directeur David Gockley gaat met pensioen. De man betekende veel voor de San Francisco Opera in de laatste jaren.

Vorig artikel

The Fat Lady brengt Carmina Burana

Volgend artikel

De agenda van: Marcel Beekman

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. D. Tecker
    19 juli 2016 at 23:15

    Wat betreft de Finale van Placido Domingo’s Operalia: deze wordt via Medici TV live uitgezonden.
    http://www.medici.tv/#!/operalia-2016-final-round-opera-placido-domingo