Binnenkort

Opera in de media: week 34

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 (20 – 26 augustus 2016) onder meer aandacht voor Ann Hallenberg en Maarten Engeltjes op de Prinsengracht en Mozart op de BBC Proms.

Video

Prinsengrachtconcert 2016
Mezzosopraan Ann Hallenberg is de ster van het Prinsengrachtconcert 2016. Ze zal, begeleid door Il Pomo d’Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev, werken zingen van onder anderen Gluck, Händel en Vivaldi. Countertenor Maarten Engeltjes verzorgt een gastoptreden.
NPO 2: zaterdag 20 augustus om 21.20 u.

Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)
Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)

Faust in Salzburg
Bekende namen staan op het podium van het Festspielhaus in Salzburg voor de uitvoering van de opera Faust van Gounod: Piotr Beczala (Faust), Ildar Abdrazakov (Méphistophélès), Maria Agresta (Marguerite) en Tara Erraught (Siébel). De regie en het decor- en kostuumontwerp is van Reinhard von der Thannen, het orkest, bestaande uit deelnemers van de Sommerakademie van de Wiener Philharmoniker, staat onder leiding van Alejo Pérez.
Medici.tv: dinsdag 23 augustus om 19.00 u.

Barok in Sablé-sur-Sarthe
Mezzosopraan Anna Reinhold en luitist Thomas Dunford treden op tijdens het Festival de Sablé met een programma van Italiaanse barok. Onder meer is muziek te horen van Barbara Strozzi. Een livestream van het concert wordt uitgezonden op Culturebox.
Website van Culturebox: donderdag 25 augustus om 14.30 u.

Händel
De denkbeeldige opera Il duello amoroso van Händel is een verzameling aria’s en duetten van de componist, gezongen door Nathalie Stutzmann en Emöke Baráth. Het duo wordt begeleid door het ensemble Orfeo 55, dat ook onder leiding staat van Nathalie Stutzmann.
Website van Culturebox: donderdag 25 augustus om 21.00 u.

Audio

Maarten Engeltjes. (© Marco Borggreve)
Maarten Engeltjes. (© Marco Borggreve)

Een goede morgen met Maarten
Countertenor Maarten Engeltjes zingt zaterdagavond bij het Prinsengrachtconcert. ’s Ochtends is hij de muziekgast in Een goede morgen met.
NPO Radio 4: zaterdag 20 augustus om 10.00 u.

Prinsengrachtconcert op de radio
Het Prinsengrachtconcert 2016 is ook op NPO Radio 4 te volgen. Maartje Stokkers presenteert de radio-uitzending. In het voorprogramma speelt het Busch Trio werken van Gershwin, Mendelssohn, Dvorák en Bizet. Daarna volgt het hoofdprogramma met mezzosopraan Ann Hallenberg en als gast countertenor Maarten Engeltjes. De zang wordt begeleid door Il Pomo d’Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev.
NPO Radio 4: zaterdag 20 augustus om 20.00 u.

Mozart en Mahler in de Proms
Het BBC Promsconcert van zaterdagavond bestaat uit muziek van Mahler en Mozart. Mahlers Ruckert-Lieder worden gezongen door mezzosopraan Tanja Ariane Baumgartner en na de pauze volgt de mis in c mineur KV427 van Mozart. Daarin zijn de solisten onder anderen Baumgartner, Carolyn Sampson en Matthew Rose. De zangers worden begeleid door het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Ilan Volkov.
BBC Radio 3: zaterdag 20 augustus om 20.30 u.

Henk Neven op het Orlando Festival
Een opname van het Orlando Festival, dat in Zuid-Limburg gehouden werd, is te horen in het Zomeravondconcert. De Gruppo Montebello onder leiding van Henk Guittart speelt werk van Reger en Wagner, met daarnaast een optreden van Henk Neven met de Kindertotenlieder van Mahler. Het optreden werd gegeven op 19 augustus in de St. Janskerk te Maastricht.
NPO Radio 4: maandag 22 augustus om 20.00 u.

Festival Oude Muziek 2016Oude muziek in Utrecht
Live vanaf het Festival Oude Muziek in Utrecht zendt Radio 4 het uitverkochte optreden uit van Gli Angeli Genève. Het koor brengt in de grote zaal van TivoliVredenburg werken van Johann Rosenmüller.
NPO Radio 4: vrijdag 26 augustus om 20.00 u.

Schubert in Edinburgh
Vanaf het Edinburgh International Festival zendt de BBC-radio het optreden uit van bariton Florian Boesch en pianist Malcolm Martineau. Het duo brengt Die schöne Müllerin van Schubert.
BBC Radio 3: donderdag 25 augustus om 12.00 u.

Weektip

Schoppenvrouw
Eén van de veelbesproken producties in het afgelopen seizoen was Pique Dame van De Nationale Opera. De voorstelling werd genomineerd voor een Bachtrack Opera Award. De opname uit Nationale Opera & Ballet is nog te zien op de website van The Opera Platform.
The Opera Platform: on demand.

Vorig artikel

Cd-zomer: Max Emanuel Cencic in Napels

Volgend artikel

Reportage: vijf opera's in Santa Fe

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. D. Tecker
    19 augustus 2016 at 12:36

    En ook hedenavond de opera De Zaak Makropulos van Janácek op radio BBC 3. Een Proms uitvoering. Aanvang: 20.30 uur. Zie voor de uitvoerenden:

    http://www.bbc.co.uk/programmes/b07nmx60