Binnenkort

Opera in de media: week 35

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (27 augustus – 2 september 2016) onder meer aandacht voor Barbara Hannigan in Londen en voor het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Video

Eva-Maria als Minnie
Eén van de pilaren onder het succes van sopraan Eva-Maria Westbroek was haar rol als Minnie in La fanciulla del West van Puccini. In een regie van Nikolaus Lehnhoff bracht De Nationale Opera de opera in 2009 in Amsterdam, met in de andere rollen onder anderen Lucio Gallo en Zoran Todorovich. De muzikale leiding over het koor en het Nederlands Philharmonisch Orkest had Carlo Rizzi.
Brava: zaterdag 27 augustus om 14.00 u.

Antony Hermus. (© Michael Kleinrensing)
Antony Hermus. (© Michael Kleinrensing)

Veerhavenconcert
Brava brengt deze dagen de herhaling van enkele Veerhavenconcerten van afgelopen jaren, omdat in die Rotterdamse haven ook dit weekend weer wordt gemusiceerd. Het programma van vorig jaar vermeldde dirigent Antony Hermus met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als solisten bariton Bastiaan Everink en sopraan Kelly God.
Brava: zaterdag 27 augustus om 20.30 u.

Thomas in Heidelberg
De Heidelberger Frühling 2016 bracht bariton Thomas Hampson en slagwerker Martin Grubinger samen op een podium. Het ongebruikelijke duo tastte de grenzen tussen pop en klassiek af. Arte zendt de opname zondag om middernacht uit.
Arte: zondag 28 augustus om 00.00 u.

Zemlinsky in Lyon
Minder vaak gespeeld werk van Alexander von Zemlinsky is de opera Une Tragédie Florentine (Eine florentinische Tragödie), naar een boek van Oscar Wilde. De uitvoering in 2012 in de Opéra de Lyon werd geleid door Bernhard Kontarsky en stond onder regie van Georges Lavaudant. In de hoofdrollen: Detlef Roth (Simone), Michaela Selinger (Bianca) en Thomas Piffka (Guido Bardi).
Mezzo: donderdag 1 september om 12.30 u.

Audio

Barbara Hannigan. (© Marco Borggreve)
Barbara Hannigan. (© Marco Borggreve)

Hannigan in Londen
Barbara Hannigan zingt Hans Abrahamsens Let me tell you bij het City Of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Mirga Gražinytė-Tyla. Het optreden is onderdeel van de BBC Proms en vindt plaats in de Royal Albert Hall. Voor en na Hannigans bijdrage klinkt werk van Mozart en Tsjaikovski.
BBC Radio 3: zaterdag 27 augustus om 20.30 u.

Oude muziek met Jaroussky
Een dag na de opname in TivoliVredenburg is het concert dat het ensemble Artaserse onder leiding van Philippe Jaroussky geeft te horen op NPO Radio 4. Het ensemble bezoekt het Festival Oude Muziek met werk van Cavalli en repertoire uit de vroege opera van onder anderen Cesti, Uccellini en Monteverdi.
NPO Radio 4: zondag 28 augustus om 20.00 u.

Pluhar in Utrecht
Eén van de regelmatig terugkerende gasten van het Festival Oude Muziek is L’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar. Deze keer brengen ze sopraan Nuria Rial, mezzosopraan Giuseppina Bridelli en de countertenoren Vincenzo Capezzuto en Jakub Józef Orlínsky mee. Op het programma staat werk van Cavalli, L’amore innamorato. Het optreden is live te horen op Radio 4 en te zien als webcast op radio4.nl/live.
NPO Radio 4: dinsdag 30 augustus om 20.00 u.

Monteverdi in Utrecht
Twee beroemde ensembles zijn te horen in een live-uitzending vanaf het Festival Oude Muziek in Utrecht: Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier en Capriccio Stravagante met Skip Sempé. Op het programma staat werk van Claudio Monteverdi.
NPO Radio 4: donderdag 1 september om 20.00 u.

Weektip

Degout in Così
Op 6 september gaat bij De Nationale Opera Le nozze di Figaro in première in een nieuwe regie door David Bösch. De Franse bariton Stéphane Degout vertolkt de rol van graaf Almaviva. Tien jaar geleden zong hij in een andere Mozart/Da Ponte-opera, Così fan tutte. Zijn medespelers waren onder anderen Shawn Mathey als Ferrando en Ana María Martínez en Sophie Koch als Fiordiligi en Dorabella. Voor de rollen van Don Alfonso en Despina werden twee fameuze namen gecontracteerd: Thomas Allen en Helen Donath. De opname dateert van 2006, toen alle Mozart-opera’s in Salzburg werden uitgevoerd.

Vorig artikel

Cd-zomer: Dessay zingt Franse mélodies

Volgend artikel

Jaroussky’s retour in Utrecht is groot feest

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.