AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Tania, Ildar en Tomáš

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 52.

Tania gaat het allemaal anders doen
Zangeres Tania Kross mocht afgelopen maandag in De wereld draait door haar komende optreden pluggen. Ze zong – geïmproviseerd – prachtig en gaf een wat slordige analyse van de stand van zaken in de operawereld. Er kwam snel reactie.

Peter gaat het allemaal anders doen
In een interview in Londen, met Bryan Appleyard van The Times, vertelt Metropolitan Opera-directeur Peter Gelb waar het heen moet met opera. Appleyard vat Gelb in één zin samen: “For hard purists, Gelb is a nightmare; for everybody else, he is the future.”

Barbara fascineert
Place de l’Opera-recensent David Pinedo was in Luzern en zag de rijen voor de deur van de concertzaal groeien voor wat slechts een openbare repetitie was. Maar dan wel één door Barbara Hannigan en het Mahler Chamber Orchestra.

Ildar komt eraan
Ildar Abdrazakov [ahb-drah-ZAH-koff] is net klaar met een serie optredens in Salzburg, waar hij Méphistophélès zong in Faust van Gounod. De bas kan meteen door naar New York voor twee producties bij de Metropolitan Opera. Vervolgens gaat hij naar de Bayerische Staatsoper in München, om tot slot ergens in januari op te duiken in… Amsterdam. Hij zingt vanaf 7 februari 2017 bij De Nationale Opera de titelrol in Prins Igor van Borodin.

Erlkönig – the video
De uitreiking van de MTV Music Video Awards is net achter de rug, maar wellicht kan Andrea Mastroni het volgend jaar opnemen tegen Beyoncé, Britney en Justin.

Cappella moet blijven
Zelfs in de wat lawaaiige omgeving van het NTR-openingsconcert op de Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam bleef Cappella Amsterdam fier overeind. Volgens presentator Jörgen Raymann gaat het koor in het najaar op tournee met ‘nummers van Händel’.

 

Poi le parole
Bij De Nationale Opera is de boventiteling met ingang van dit seizoen uitgebreid en op meer plaatsen in de zaal leesbaar. Mezzosopraan Dolora Zajick is het er vast mee eens.

Jong talent
Afgelopen zondagmiddag bood de Los Angeles Opera enkele jonge zangers de kans zich te presenteren. De recente Belvedere-winnaar Nicholas Brownlee was één van de jonge talenten wier prestaties werden vastgelegd. De registratie van het optreden, met naast Brownlee ook Nino Sanikidze, Liv Redpath, Milena Gligić en Brian Michael Moore, verraadt niet veel talent bij de makers.

Jammer
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest benoemde afgelopen week de jonge dirigent Lahav Shani tot opvolger van Yannick Nézet-Séguin. Dat was het goede nieuws. Meteen daarna ging het orkest op tournee met mezzosopraan Sarah Connolly in een bejubeld programma. Helaas werd Nederland daarbij volledig overgeslagen.

Ondertussen bij de buren
Operaliefhebbers en -kenners willen nog weleens vilein uitpakken. Maar bij de buren in musicalland kunnen ze er ook wat van. Tijdens een door technische storingen geplaagde Musical Sing-a-Long op de Uitmarkt werd er getwitterd.

Nieuwe, complete Mozart
Er zijn mensen die nog afbetalen aan de lening die ze afsloten om de complete Mozart-serie van Philips, die vanaf 1990 werd uitgebracht, te kunnen kopen. Er is, na de verdienstelijke poging van Brilliant Classics, nu opnieuw een echte, complete Mozart-serie. Vanaf eind oktober is de set te koop voor ruim 350 euro.

Verwarde mannen
Wie vorige week in de rij stond voor een handtekening op de nieuwe Figaro-opname van Deutsche Grammophon trof achter de balie dit wonderlijke duo.

Als twee postzegels
Het overlijden van sopraan Daniela Dessì, op 20 augustus, maakte in de operawereld veel indruk. Haar man, tenor Fabio Armiliato, sprak tijdens de begrafenis. Hij citeerde zijn echtgenote, die graag zei dat Fabio en zij voor altijd bij elkaar hoorden, “toujours collés comme deux timbres”.

Double bill uit Essen
Kortgeleden verscheen een cd van de Essener Philharmoniker onder leiding van Tomáš Netopil. Voor de cd werd een Martinů-double bill vastgelegd, met een dubbelconcert en de eenakter Ariane. De dirigent sprak erover met Presto Classical.

Vorig artikel

Thomas Oliemans is een omnivoor

Volgend artikel

Een vlog + een tutorial = een opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.