AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Rufus, Anita en Steve

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 57.

Licht in Basel
Voor de liefhebbers moet het een riant vooruitzicht zijn dat over enkele jaren de complete cyclus Licht van Karlheinz Stockhausen in Amsterdam zal worden opgevoerd. Een zevende deel ervan ging afgelopen week in Basel: Donnerstag aus Licht. De recensent van het Franstalige Forum Opéra constateerde dat een breed samengesteld publiek op de voorstelling was afgekomen.

Dooie boel
Er wordt in opera veel en vooral lang gestorven en dat vraagt het nodige van de zangers. Tenor David Butt Philip legt het in één zin uit.

Avond opera
Een tweet van de Los Angeles Opera haalt een artikel aan van Silvia. Ze zette acht redenen op een rij om een opera te bezoeken. Eén van die redenen is: “Opera is part of our culture, of our history and of our daily lives.”

Tof sjaaltje
De Amerikaans-Canadese singer-songwriter en operacomponist Rufus Wainwright komt in januari 2016 naar ons land voor een tournee met Amsterdam Sinfonietta. We voorspellen dat de zalen vol zullen zitten met fans die de Rufus Wainwright Exclusive Silk Floral Scarf om de hals gedrapeerd hebben.

Olijfolie
Jawel, dat is echt het antwoord op één van de vragen die dirigent/orkestleider Christophe Rousset in 100 seconden beantwoordt. Hij studeerde ooit in Den Haag en viert dit jaar het 25-jarig bestaan van zijn ensemble Les Talens Lyriques.

De stem van Rachvelishvili
Als ze Frans repertoire zingt, worden de klanken dankzij de taal nog mooier, zegt mezzosopraan Anita Rachvelishvili. Ze is in Parijs voor de titelrol in Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns, sinds 1 oktober te zien in de Opéra Bastille.

Steve 80
Componist Steve Reich vierde gisteren zijn 80ste verjaardag. De felicitatie werd in stijl verwoord.

Antony rules
Slechts 29 volgers heeft Charlotte op Twitter. Haar boodschap verdient een groter publiek, vonden we.

Hannigan heeft een hit
De opname die zangeres Barbara Hannigan maakte van Abrahamsens let me tell you stond vorige week op drie in de klassieke hitparade van Groot-Brittannië.

This is the BBC Third Programme
Afgelopen week vierde de Britse klassieke radiozender Radio 3 zijn 70ste verjaardag. De zender heeft in die 70 jaar veel gedaan, onder meer een componist verzonnen. Het werk van de niet bestaande Pool Piotr Zak werd door de luisteraars niet begrepen en door de critici afgekraakt. Het stuk bestond uit wat willekeurig gemaakt geluid en was bedoeld om de mensen aan het denken te zetten.

Kleren maken de zanger
Een belangrijk element in hoe een opera eruitziet, wordt bepaald door de kostuumafdeling. Die van Opera North deed een boekje open over het werken met stoffen, ontwerpen en zangers. “I think that no singer should walk on stage hating what they are wearing.”

Opera in het Spaans
New York City Opera is weer terug. Het eerste complete seizoen van het gereorganiseerde operahuis brengt vier grote producties in Lincoln Center, het cultuurcomplex in New York waar ook de Metropolitan Opera huist. In Pasión Latina doet het ensemble een handreiking naar de Spaanssprekende New Yorkers. Eén van de medewerkers is Plácido Domingo Jr.

Vorig artikel

Met korting naar Ariadne auf Naxos in Carré

Volgend artikel

Henk en Jan Bastiaan: broers in de muziek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.