BinnenkortNieuws

Met brengt Don Giovanni in de bioscopen

Negentien bioscopen in het land vertonen op zaterdag 22 oktober live een productie van Mozarts Don Giovanni vanuit de Metropolitan Opera in New York. Simon Keenlyside zingt de hoofdrol, naast onder anderen Malin Byström en Hibla Gerzmava.

Serena Malfi en Simon Keenlyside in Don Giovanni. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
Serena Malfi en Simon Keenlyside in Don Giovanni. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Don Giovanni is de tweede titel in de Live in HD-serie van 2016/2017. Begin oktober opende Tristan und Isolde het seizoen. De vertoning van Don Giovanni wordt gepresenteerd door de bekende mezzosopraan Joyce DiDonato.

Het bekende werk van Mozart – één van zijn drie Da Ponte-opera’s – is te zien in een regie van Tony Award-winnaar Michael Grandage. Zijn productie stond in 2011 ook op het programma van de Live in HD-serie, toen met Mariusz Kwiecien in de hoofdrol.

Don Giovanni is een gewetenloze rokkenjager, die met hulp van zijn knecht Leporello het ene na het andere vrouwenhart weet te veroveren. Als hij Donna Anna probeert te verleiden, wordt hij betrapt door haar vader, de Commandatore. Het loopt uit op een gevecht, waarin Giovanni de oude man doodt. Vanaf dat moment wordt de titelheld langzaam in het nauw gedreven, tot de Commendatore in de slotscène, teruggekeerd als levend standbeeld, voorgoed met hem afrekent.

De Britse bariton Simon Keenlyside zingt de partij van Don Giovanni. Hij vertolkte de rol al bij vele operahuizen (onder meer bij het Royal Opera House; opgenomen op dvd), maar nog niet eerder bij de Met. Ook zijn collega’s in de cast zingen hun rollen voor het eerst in New York. Hibla Gerzmava en Paul Appleby zijn te zien als het paar Donna Anna en Don Ottavio, Malin Byström is Donna Elvira en Matthew Rose en Serena Malfi zijn het pasgetrouwde stel Masetto en Zerlina. Verder zingt Adam Platchetka Leporello en is Kwangchul Youn de Commendatore. Op de bok staat Fabio Luisi, de ‘principal conductor’ van de Met.

De Live in HD-serie van de Metropolitan Opera is inmiddels in meer dan 2.000 bioscopen in 70 landen te zien. In Nederland is de voorstelling te zien in de bioscopen van PathéTheater de Speeldoos in Baarn en de drie bioscopen van CineMec. In CineMec Ede geeft Place de l’Opera-redacteur François van den Anker een inleiding.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Opera in de media: week 42

Volgend artikel

Vijftigste sterfdag van Wieland Wagner

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Hans van Verseveld
  16 oktober 2016 at 12:29

  DNO bracht Don Giovanni. Holland Opera(?) deed een in stukken geknipte Don Giovanni en de Ned.Reisopera komt met Don Giovanni. En nu komt er in 19 bioscopen een Don Giovanni
  Stapelgek word ik langzamerhand van Don Giovanni.
  Jammer dat zo’n fantastisch presterend gezelschap als de Ned.Reisopera hun beperkte budget niet aan een andere opera heeft willen besteden.

 2. Pieter K. de Haan
  16 oktober 2016 at 12:55

  Ook in Luik doen ze volgende maand “Don Giovanni” en, nadat we vorige maand weer eens een “Le nozze di Figaro” van DNO hebben gehad, komt Opera Zuid volgende maand met……”Le nozze di Figaro”. Waar de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid elk maar 2 volwaardige operaproducties per seizoen kunnen brengen zou, ter wille van de diversiteit, enige afstemming tussen de Nederlandse gezelschappen geen kwaad kunnen.

 3. Rudolph Duppen
  16 oktober 2016 at 13:44

  Geheel mee eens.Voorlopig een embargo op Don Giovanni, Le Nozze di Figaro en Cosi fan tutte in Nederland. Ik ga a.s zaterdag toch want anders krijg ik ontwenningsverschijnselen en het is eindelijk weer eens een wat traditionelere uitvoering.