Binnenkort

Opera in de media: week 42

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 (15 – 21 oktober 2016) onder meer aandacht voor La bohème vanuit Turijn en een herinnering in beeld van L’Italiana in Algeri van de net overleden regisseur Dario Fo.

Video

Stéphane Degout. (© Julien Benhamou)
Stéphane Degout. (© Julien Benhamou)

Debussy in Parijs
In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 oktober zendt Brava – dat bezig is met een omvorming naar Stingray Brava – de opera Pelléas et Mélisande uit. De enscenering is van Nikolaus Lehnhoff voor de Opéra national de Paris. Philippe Jordan leidde het orkest. In de hoofdrollen zongen Stéphane Degout (Pelleas), Elena Tsallagova (Melisande) en Anne Sofie von Otter (Geneviève).
Brava: zaterdag 15 oktober om 00.01 u.

Het verhaal achter Don Giovanni
Tenor Rolando Villazón presenteert het verhaal achter de opera Don Giovanni van Mozart, die op 29 oktober 1787 in Praag in première ging. In de documentaire volgt Villazón het spoor terug naar het theater, in de stad waar Mozart zijn grote successen had. Hij praat met dirigent Václav Luks en enkele operazangers.
BBC 4: zondag 16 oktober om 20.00 u.

Beethoven in Rheingau
Arte zendt op de late zondagavond de Missa solemnis van Beethoven uit, opgenomen tijdens het Rheingau Musik Festival in het Eberbach-klooster. Het hr-Sinfonieorchester werd geleid door Andrés Orozco-Estrada. De solisten waren Steve Davislim (tenor), Hanno Müller-Brachmann (bas), Regine Hangler (sopraan) en Katrin Wundsam (alt).
Arte: zondag 16 oktober om 01.05 u.

Àlex Ollé. (© Rudi Amisano)
Àlex Ollé. (© Rudi Amisano)

La bohème waar het ooit begon
De opera La bohème werd in 1896 voor het eerst opgevoerd in het Teatro Regio in Turijn. Precies daar wordt op vrijdag 21 oktober een nieuwe enscenering opgevoerd van het werk van Puccini, geregisseerd door Àlex Ollé van La Fura dels Baus. Dirigent is Gianandrea Noseda en in de hoofdrol van Mimì zingt sopraan Irina Lungu. Andere rollen worden gezongen door Kelebogile Besong (Musetta) en Giorgio Berrugi (Rodolfo). The Opera Platform verzorgt een livestream.
The Opera Platform: vrijdag 21 oktober om 20.00 u.

Audio

Saint-Saëns in München
NTR Opera Live zendt een opname uit van een week geleden, gemaakt in het Prinzregententheater in Wenen. Daar werd de opera Proserpine van Camille Saint-Saëns opgevoerd onder muzikale leiding van Ulf Schirmer. Het Omroeporkest München en het Vlaams Radiokoor stonden op de bühne, met solisten als Veronique Gens en Andrew Foster-Williams. Op de Facebook-pagina van Opera Live vindt u de synopsis.
NPO Radio 4: zaterdag 15 oktober om 19.00 u.

Massenets Werther
Aan het begin van de zomer bracht het Royal Opera House de opera Werther van Jules Massenet. In de hoofdrollen zongen Vittorio Grigolo en Joyce DiDonato. De Nederlandse bariton Rick Zwart zong de rol van Brühlmann. Het koor en orkest van het Royal Opera House stonden onder leiding van Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 15 oktober om 19.30 u.

Weektip

Dario Fo in 2007. (© William Domenichini / Creative Commons-licentie)
Dario Fo in 2007. (© William Domenichini / Creative Commons-licentie)

Regie van Dario Fo
Op donderdag 13 oktober overleed de Italiaanse regisseur, toneelschrijver en acteur Dario Fo. Hij ontving in 1997 de Nobelprijs voor de Literatuur. De basis voor zijn werk was de Italiaanse commedia dell’arte. Het Vlaamse gezelschap De Internationale Nieuwe Scène speelde met veel succes het stuk Mistero Buffo in de Nederlandse theaters. De Nationale Opera bracht – voor het eerst in maart 1987 en daarna enkele malen hernomen – zijn regie van de opera Il barbiere di Siviglia. Later kwam daar L’Italiana in Algeri bij, in een serie voorstellingen in januari 1995. Voor die producties deed Dario Fo niet alleen de regie, maar ook het kostuum- en decorontwerp.

Op YouTube staat een gedigitaliseerde versie van L’Italiana in Algeri, een NTR-tv-uitzending, opgenomen met een VHS-recorder. In de hoofdrollen ziet u Vesselina Kasarova, William Matteuzzi, Peter Rose en Elena Vink. Het orkest en koor van De Nationale Opera stonden onder leiding van Alberto Zedda.

Vorig artikel

Het talent van Gil de Andrade

Volgend artikel

Met brengt Don Giovanni in de bioscopen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.