BinnenkortNieuws

Bosch herdacht met nieuw requiem

Het Koninklijk Concertgebouworkest en Stichting Jheronimus Bosch 500 brengen op 4 november de wereldpremière van het Requiem voor Jheronimus Bosch van Detlev Glanert in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Een dag later is het werk in het Amsterdamse Concertgebouw te horen.

Markus Stenz leidt de uitvoeringen van Glanerts grote werk. (© Hans van der Woerd)
Markus Stenz leidt de uitvoeringen van Glanerts grote werk. (© Hans van der Woerd)

Vijfhonderd jaar geleden overleed Jheronimus Bosch. De Stichting Jheronimus Bosch 500 wil het bijzondere sterfjaar van “de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland” groots vieren en heeft daarom samen met het Concertgebouworkest componist Detlev Glanert gevraagd om een requiem te componeren.

Bosch was bekend van zijn (letterlijk) duivelse schilderijen en daar steekt Glanert op in. De Duitse componist laat zich inspireren door de demonen op Bosch’ schilderijen. In het werk verbeelden de bassolist en een toneelspeler Jheronimus Bosch, die aan het eind van zijn leven voor de Allerhoogste Rechter gedaagd wordt om zich voor zijn schilderijen te verantwoorden.

Glanert gebruikt naast de gebruikelijke teksten uit de dodenmis ook delen uit Carmina Burana. Daarnaast gaat ieder deel van het requiem vergezeld van een gedicht over de zeven hoofdzonden.

Het Requiem voor Jheronimus Bosch is geschreven voor gemengd koor, solisten, groot orkest, orgel en klein ‘Fernorchester’ van oude instrumenten. Het Groot Omroepkoor verzorgt, ingestudeerd door Edward Caswell, de koorpartij. De cast bestaat uit sopraan Aga Mikolaj, mezzosopraan Ursula Hesse von den Steinen, tenor Gerhard Siegel, bas Christof Fischesser en spreker David Wilson-Johnson. Markus Stenz staat voor de troepen en Leo van Doeselaar bespeelt het orgel.

De wereldpremière vindt op vrijdag 4 november plaats in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, de kerk waar op 9 augustus 1516 ter ere van Bosch een uitvaartmis plaatsvond. De volgende dag is er een uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam, in het kader van de NTR ZaterdagMatinee. Die uitvoering is live op Radio 4 te horen.

Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Von Otter treedt op met strijkkwartet

Volgend artikel

Opera in de media: week 44

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.