Binnenkort

Opera in de media: week 44

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 (29 oktober – 4 november 2016) onder meer aandacht voor Merlijn Twaalfhoven bij Podium Witteman en de livestream van het Richard Tucker Gala uit New York.

Video

Merlijn Twaalfhoven met Syrische vluchtelingen in Jordanië.
Merlijn Twaalfhoven met Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Aleppo in opera
Componist Merlijn Twaalfhoven is te gast bij Podium Witteman. Hij gaat met A Postcard from Aleppo op tournee. De korte opera werd gecreëerd samen met Abdelkader Benali en een groep Syrische vluchtelingen, aan de hand van ansichtkaarten uit het oorlogsgebied.
NPO 2: zondag 30 oktober om 18.10 u.

Poolse opera
De eerstvolgende stream die The Opera Platform brengt komt uit Warschau. De opera Goplana van Zeleński door de Poolse Nationale Opera wordt uitgezonden vanuit Teatr Wielki. De Poolse cast bestaat uit Edyta Piasecka in de titelrol en verder onder anderen Karolina Sołomin en Anna Bernacka. Regisseur is Janusz Wiśniewski, Grzegorz Nowak heeft de muzikale leiding.
The Opera Platform: donderdag 3 november om 19.00 u.

Leo Nucci als Nabucco. (© Lorraine Wauters / Opéra Royal de Wallonie)
Leo Nucci als Nabucco. (© Lorraine Wauters / Opéra Royal de Wallonie)

Nabucco in Luik
De opname van 26 oktober van de opera Nabucco, in de Opéra Royal de Wallonie, staat nog een jaar online om terug te kijken. De veelbesproken productie, met name vanwege het aandeel van bariton Leo Nucci, werd geregisseerd door Stefano Mazzonis di Pralafera en gedirigeerd door Paolo Arrivabeni.
Culturebox: on demand.

Audio

Spontini in het Concertgebouw
Le Cercle de l’Harmonie en het Vlaams Radio Koor staan onder leiding van respectievelijk Jérémie Rhorer en Klaas Stok voor de opera Olympie van Spontini. Voor de concertante uitvoering in de NTR ZaterdagMatinee zijn als solisten onder anderen sopraan Karina Gauvin, mezzosopraan Juliette Mars en bas Josef Wagner uitgenodigd.
NPO Radio 4: zaterdag 29 oktober om 13.00 u.

Wexford Opera op BBC 3
De Britse radio brengt zaterdagavond Herculanum van Félicien David. De productie werd voor het Wexford Opera Festival 2016 geregisseerd door Stephen Medcalf. Jean-Luc Tingaud staat voor het Wexford Festival Opera Chorus and Orchestra, solisten zijn onder anderen Olga Busuioc en Andrew Haji. De uitvoering komt live vanuit Wexford.
BBC Radio 3: zaterdag 29 oktober om 20.45 u .

Ernst Daniël met Susan Graham
Het wekelijkse operaprogramma van Ernst Daniël Smid heeft als vaste onderdelen muziek uit bekende opera’s en een portret van een zanger of zangeres. Deze week gaat de aandacht naar de Amerikaanse mezzosopraan Susan Graham.
NPO Radio 4: zondag 30 oktober om 18.00 u.

Recital Lucy Crowe
Het optreden dat sopraan Lucy Crowe en pianiste Anna Tilbrook maandag geven in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw wordt rechtstreeks uitgezonden in het MAX Avondconcert. Op het programma staat werk van uiteenlopende componisten als Purcell, Schubert en Richard Strauss.
NPO Radio 4: maandag 31 oktober om 20.00 u.

Dorothea Röschmann. (© Jim Rakete)
Dorothea Röschmann. (© Jim Rakete)

Jenufa op de BBC
De operamatinee op de donderdagmiddag van BBC Radio 3 wordt deze week ingevuld met Janáčeks Jenufa. De opname werd gemaakt in de Wiener Staatsoper, waar het eigen orkest speelde onder leiding van Ingo Metzmacher. In de hoofdrollen zongen Dorothea Röschmann en Angela Denoke.
BBC Radio 3: donderdag 3 november om 15.00 u.

Weektip

Tucker Gala live
In Carnegie Hall in New York vindt dit weekend het jaarlijkse Richard Tucker Opera Gala plaats. Medici.tv zendt het evenement voor het eerst rechtstreeks uit. De line-up bestaat uit zeer bekende namen, waaronder Jamie Barton, Lawrence Brownlee, Joyce DiDonato, Anna Netrebko en Kristine Opolais. Winnares van de 2016 Richard Tucker Award, Tamara Wilson, zal ook optreden. Het Metropolitan Opera Orchestra wordt geleid door Asher Fisch.
Medici.tv: zondag 30 oktober om 23.55 u.

Vorig artikel

Bosch herdacht met nieuw requiem

Volgend artikel

De Nationale Opera brengt Händels Jephtha

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. D. Tecker
    29 oktober 2016 at 01:19

    Misschien ook leerzaam én onderhoudend zijn de volgende master classes, t.w. op medici.tv:
    zaterdag 29, zondag 30 en maandag 31 oktober om 22.00 uur: JOYCE DIDONATO – Carnegie Hall
    donderdag 3 en vrijdag 4 november om 14.00 uur: BRIGITTE FASSBAENDER – Wigmore Hall