AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Marc, Emanuelle en David

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 64.

Livestream via Facebook
De Nationale Opera wordt met de week hipper.

Techtrip in Enschede
Het komende TechTrip Festival (waarover binnenkort meer op Place de l’Opera) brengt twee hypermoderne muziektheaterproducties. Vrienden van 24classics mogen er voor nop heen.

Haitinks Edison
De maestro aan wie we onder meer een veelgeprezen complete opname van Der Ring des Nibelungen te danken hebben, wordt geëerd voor zijn levenswerk.

Bijna even eervol
Journalist Merlijn Kerkhof wordt dankzij zijn boek Alles begint bij Bach mogelijk Vlaardinger van de Week.

Superfemme
Dirigente Emanuelle Haïm staat in de lijst van de vijftig meest invloedrijke Fransen in de wereld. Ze staat vijftigste. Veel hoger op de lijst staan een legertje stylistes en actrice Isabelle Hupert. Op één de zangeres van Christine & The Queens, die heel verdienstelijk zingt en daar artistieke dansjes bij doet.

Henk overtuigde
Oliver Mears volgt binnenkort Kasper Holten op als ‘director of opera’ bij het Royal Opera House in Londen. Met Don Giovanni nam hij afscheid van zijn Northern Ireland Opera. De recensies waren afgelopen weekend lovend voor zowel de productie als de zangers, waaronder bariton Henk Neven in de titelrol. Bachtrack hoorde een “warm baritone” en vond de rol als womaniser “utterly convincing”.

Fidelio komt eraan
Eind januari komt het Orkest van de Achttiende Eeuw met een semiconcertante versie van de opera Fidelio van Beethoven. David Wilson-Johnson, Arnold Bezuyen en Katrin Kapplusch zijn enkele van de hoofdrolzangers. De productie staat twee dagen in Carré in Amsterdam.

DiDonato in de Hallen
Ze was in Amsterdam en het publiek in het Concertgebouw viel als een blok voor de mezzo Joyce DiDonato en haar programma van aria’s over oorlog en vrede. De dag na het optreden was ze in Studio de Hallen voor een kort optreden in Podium Witteman.

David heeft schik
Het wil nog weleens koud zijn in Michigan, daarom drinken de rendieren er latte macchiato. Daniels twittert ook vaak over American football, maar dat is hem niet echt aan te zien.

https://twitter.com/danielssings/status/800211729225424896

Vet
Concertzalen zijn aan de binnenkant overal ter wereld nogal vergelijkbaar. Maar toch. Als je zingende of spelende muziekstudent bent van het Conservatorium in Den Haag denk je in Lincoln Center vast even: vet! Het koor en orkest spelen na New York ook nog in Den Haag, Leiden en Deventer, van 8 t/m 10 december.

https://twitter.com/krisderks/status/800171856347205633

IJs-eis
Op Place de l’Opera werd het idee van ijs in de pauze van de opera al eens gelanceerd. Het idee dringt nu ook door tot New York.

Jaap over Walküre
Dirigent Jaap van Zweden nam Die Walküre op met het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Naxos-baas Klaus Heymann sprak met de dirigent.

Trotse uitgever
Muziekuitgeverij Boosey & Hawkes had afgelopen veel reden om trots te zijn op zijn Nederlandse componisten. Eerst won Louis Andriessen de Marie-Josée Kravis Prize for New Music.

Kort daarna werd bekend dat de opera Sunken Garden van Michel van der Aa zijn Amerikaanse première gaat beleven in 2018 in Dallas.

Beeldrijm
Anna ’s avonds, Anna overdag.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/799673238976663552

Netrebko sprak met Maria Babalova. De ster werd onlangs 45 en vierde dat thuis met onder meer kebab en dolma.

Lesje Russisch
De Bayerische Staatsoper brengt de opera Lady Macbeth von Mzensk. Wie denkt dat hij die titel goed kan uitspreken, moet even dit tweede deel van de cursus Russisch raadplegen. De docent is geen zanger maar een danser, Vladimir Shklyarov.

Blasfemie
De marketeers gaan soms heel ver.

https://twitter.com/deccaclassics/status/799617997681741824

Vorig artikel

Burggraaf en de tobbende kunstenaar

Volgend artikel

Bostridge en Pappano brengen Shakespeare

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    22 november 2016 at 16:31

    Michel van der AA: super exited is iets anders dan super excited.