BinnenkortNieuws

Vrijdagconcert brengt Mendelssohns Elias

Net voor de kerst, op vrijdag 23 december, spelen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg het oratorium Elias van Mendelssohn. Marcus Creed dirigeert.

André Morsch. (© Marco Borggreve)
André Morsch. (© Marco Borggreve)

Nadat Felix Mendelssohn Bartholdy in 1836 al een groot succes geboekt had met het oratorium Paulus, deed hij er in 1847 nog een schepje bovenop met Elias. De wereldpremière op het Birmingham Festival was een triomf. Maar liefst vier koren en vier aria’s kregen een encore. De componist zelf had nog nooit zo’n succesvolle première van zijn werk meegemaakt. Critici spraken van “het grootste oratorium van de negentiende eeuw”.

Mendelssohn werd bij het componeren van Elias beïnvloed door de muziek van Bach, en in het bijzonder de Matthaüs-Passion. Het werk draait om de profeet Elia uit de negende eeuw voor Christus. Elia zag het als zijn roeping om de joden, die de goden Baäl en Aserah waren gaan aanbidden, te bekeren tot de God van Israël. Sleutelscène in het oratorium is een volksverzameling op de berg Karmel, waar Elia het opneemt tegen de priesters van Baäl.

De vijf solorollen in Elias worden bezet met sopraan Valentina Farcas, sopraan Maria Valdmaa, mezzosopraan Paula Murrihy, tenor Sebastian Kohlhepp en bariton André Morsch. De laatste vertolkt de rol van Elias.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is daarna maximaal drie maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten. Zie voor meer informatie de website van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Hieronder een fragment uit Elias, opgenomen tijdens het IVC van 2012:

Vorig artikel

Belvedere-concours in 2017 naar Moskou

Volgend artikel

Weihnachtsoratorium in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.