Binnenkort

Opera in de media: week 2

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (7 – 13 januari 2017) aandacht voor de Nederlandse vocale top bij Witteman, Daniel Behle met Winterreise en Der fliegende Holländer live vanuit Helsinki.

Video

Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)
Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)

De Toppers bij Witteman
Podium Witteman brengt een ode aan de zang: Karin Strobos, Frank van Aken, Thomas Oliemans en Kim Hoorweg zijn te gast. Het Nederlands Philharmonisch Orkest begeleidt.
NPO 2: zondag 8 januari om 18.10 u.

Holländer in Helsinki
De Finse opera produceert een opvoering van Der fliegende Holländer van Wagner, onder regie van Kasper Holten. Johan Reuter, Camilla Nylund en Gregory Frank zingen de hoofdrollen, John Fiore staat voor het orkest.
The Opera Platform: vrijdag 13 januari om 19.00 u.

StaatsoperTV met Bellini
Op het livestream-betaalkanaal van de Wiener Staatsoper is Bellini’s La Somnambula te zien. Muzikaal wordt de voorstelling geleid door Guillermo García Calvo, regisseur is Marco Arturo Marelli. Bij de solisten onder anderen Luca Pisaroni en Juan Diego Flórez.
StaatsoperTV: vrijdag 13 januari om 19.30 u.

Audio

James Levine voor het orkest van de Met. (© Naomi Vaughan / Metropolitan Opera)
James Levine voor het orkest van de Met. (© Naomi Vaughan / Metropolitan Opera)

Nabucco uit New York
Vanuit de Metropolitan Opera in New York klinkt Nabucco van Verdi in NTR Opera Live. Solisten zijn onder anderen Plácido Domingo, Liudmyla Monastyrska en Jamie Barton. Dirigent is James Levine.
NPO Radio 4: zaterdag 7 januari om 19.00 u.

Lulu bij ENO
De English National Opera presenteert een opvoering van Lulu van Alban Berg. In de hoofdrollen zingen Brenda Rae, Sarah Connolly en Nicky Spence. Dirigent is Mark Wigglesworth. De productie van William Kentridge werd onlangs opgenomen.
BBC Radio 3: zaterdag 7 januari om 19.15 u.

Bryn en Don
Een portret van bas-bariton Bryn Terfel is te horen in Ernst Daniël. Daarna volgen hoogtepunten uit de opera Don Giovanni van Mozart.
NPO Radio 4: zondag 8 januari om 18.00 u.

Opera in de twintigste eeuw
De Concertzender begint een nieuwe serie programma’s met opnamen van opera’s, operettes en zarzuela’s uit de twintigste eeuw. Iedere dinsdag is er een uur recente opera te horen.
De Concertzender: dinsdag 10 januari om 14.00 u.

Daniel Behle zingt Winterreise
In het Concertgebouw zingt tenor Daniel Behle met het Schnyder Trio een eigen versie van Schuberts Winterreise. Omroep MAX zendt het optreden live uit.
NPO Radio 4: dinsdag 10 januari om 20.00 u.

Rufus met Sinfonietta
Onder het motto ‘Breder dan klassiek’ maakt de Amerikaans-Canadese singer-songwriter/operacomponist Rufus Wainwright een tournee met Amsterdam Sinfonietta. Het optreden in Utrecht wordt rechtstreeks uitgezonden.
NPO Radio 4: woensdag 11 januari om 20.00 u.

Weektip

Cendrillon
Komende week brengt de Dutch National Opera Academy de opera Cendrillon van Massenet in Den Haag. Het werk werd in 2008 gebracht door Opera Zuid. Die opname staat online.

Vorig artikel

Munt mengt circus en opera in Daral Shaga

Volgend artikel

Domingo en Levine domineren Nabucco

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Leen Roetman
  10 januari 2017 at 16:00

  Het belangrijkste evenement deze week is natuurlijk woensdag 11.1 het Eröffnungskonzert Elbphilahrmonie Hamburg onder het motto “Zum Raum wird hier die Zeit” . ‘eine Hommage an den neuen Konzertsaal
  Werke u.a. von Beethoven, Cavalieri, Liebermann, Messiaen, Praetorius, Rihm, Wagner und Zimmermann’.

  Rechtstreekse uitzendingen via live-streams https://www2.elbphilharmonie.de/de/worldwide , Google, NDR, Arte etc. Met een keur van zangers die ws. het slotdeel van Beethoven 9 ten gehore zullen brengen (hoewel het programma nog een geheim blijft):
  Thomas Hengelbrock Dirigent
  Camilla Tilling Sopran (für Anja Harteros)
  Wiebke Lehmkuhl Mezzosopran
  Philippe Jaroussky Countertenor
  Pavol Breslik Tenor (für Jonas Kaufmann)
  Bryn Terfel Bassbariton
  Iveta Apkalna Orgel
  NDR Elbphilharmonie Orchester
  Chor des Bayerischen Rundfunks
  NDR Chor

 2. D. Tecker
  11 januari 2017 at 14:01

  Even een aanvulling, want nu blijkt dat Camilla Tilling wordt vervangen door Hanna-Elisabeth Müller en componist Wolfgang Rihm zélf niet aanwezig kan zijn.