BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Luikse opera brengt Damnation de Faust

De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt op 25 januari een nieuwe productie van La Damnation de Faust in première. De enscenering komt van voormalig operazanger Ruggero Raimondi.

Ildebrando D'Arcangelo is Méphistophélès. (© Fadil Berisha)
Ildebrando D’Arcangelo is Méphistophélès. (© Fadil Berisha)

Johann Wolfgang von Goethe schonk de operawereld twee personages die door meerdere componisten van onvergetelijke muziek werden voorzien. Werther inspireerde Jules Massenet tot het schrijven van één van zijn beste en bekendste werken en Faust leverde meerdere meesterwerken op, die tot op de dag van vandaag repertoire hebben gehouden.

Eén van die werken is La Damnation de Faust van Hector Berlioz uit 1846. Berlioz noemde het een ‘légende dramatique’, die in eerste instantie in concertvorm uitgevoerd werd, maar in 1893 scenisch in première ging en sindsdien vele geënsceneerde producties mocht beleven.

In Luik stond La Damnation de Faust voor het laatst in 1992 op het toneel. Het is aan Ruggero Raimondi om Berlioz’ werk succesvol te laten terugkeren. Raimondi maakte vanaf de jaren zestig tot kortgeleden een glansrijke carrière als bas-bariton. De afgelopen jaren zette hij zijn eerste stappen in het regisseursvak. Zo maakte hij in Luik in september 2013 een productie van Verdi’s Attila.

Raimondi werkt voor deze productie samen met Patrick Davin, de eerste gastdirigent van de Luikse opera. De drie solorollen worden vertolkt door Nino Surguladze (Marguerite), Marc Laho (Faust) en Ildebrando D’Arcangelo (Méphistophélès). Zij hebben bekende solo’s als ‘D’amour l’ardente flamme’ (Marguerite) en ‘Nature immense’ (Faust) te zingen. Het koor, dat een grote rol speelt, wordt ingestudeerd door Pierre Iodice.

La Damnation de Faust gaat op 25 januari in première en is tot en met 5 februari te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

YouTube-portret: Vittorio Grigolo

Volgend artikel

Eisler Trio brengt nieuwe cd uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.