AchtergrondHeadline

YouTube-portret: Vittorio Grigolo

Met zijn filmsterrenlook en emotionele Italiaanse tenor heeft Vittorio Grigolo het helemaal gemaakt in operaland. Hij staat regelmatig op de planken van de grootste operahuizen. Zo ook aanstaande zaterdag, als hij Roméo zingt in een Live in HD-voorstelling van de Metropolitan Opera. Een portret in beeld van de Toscaan.

Vittorio Grigolo. (© Jason Bell)
Vittorio Grigolo. (© Jason Bell)

Vittorio Grigolo werd geboren in Arezzo, in het Italiaanse Toscane, maar groeide op in Rome. Toen hij vier was, ontdekte hij zijn liefde voor muziek. Op zijn negende werd hij solist van het koor van de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan.

Op zijn dertiende stond Grigolo voor het eerst op het operatoneel, als Pastorello in Tosca. Hij deelde het toneel met de fameuze Luciano Pavarotti, wat hem de bijnaam ‘Il Pavarottino’ bezorgde. Tien jaar later, op zijn 23e dus, werd hij de jongste tenor ooit die debuteerde bij de Scala in Milaan.

Alles wees erop dat Grigolo het ver zou gaan schoppen. Hij hoefde naar verluidt zelfs niet in militaire dienst vanwege zijn veelbelovende carrière. Ver schopte hij het dan ook. Binnen een paar jaar na zijn Scala-debuut zong hij in de grote operahuizen ter wereld.

In 2003 stond hij met Angela Gheorghiu op het toneel in La traviata in Rome. Hij als Alfredo, zij als Violetta. Hieronder een kort fragment.

Grigolo breidde zijn repertoire snel uit, met veel rollen van Verdi en Donizetti. Hieronder twee voorbeelden van zijn vertolkingen van de laatste componist. Grigolo zingt ‘Tombe degl’avi miei’ uit Lucia di Lammermoor tijdens een productie in Avignon in 2009 en ‘Una furtiva lagrima’ uit L’elisir d’amore in een productie van het Royal Opera House.

De tenor ging ook al behoorlijk vlot over op zware rollen, zoals de titelrollen in Les contes d’Hoffmann en Don Carlo. Hieronder een fragment uit een concertante productie van Verdi’s Don Carlo tijdens het Verbier Festival 2014.

Naast zijn opera-activiteiten is Grigolo minstens even bekend van zijn optredens op het grensvlak met de popmuziek. Die interesse kreeg hij toen hij de rol van Tony zong in West Side Story.

Zijn debuutalbum In the Hands of Love vulde hij met allemaal stukken uit het genre van de ‘popopera’. Hieronder zingt hij eerst ‘Il Mio Miracolo’, afkomstig van die eerste cd, en vervolgens het bekende lied ‘Caruso’ tijdens een concert in augustus 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=wAMhvyJ9wjw

Na zijn debuutalbum volgden vier klassieke solo-cd’s voor Sony. The Romantic Hero is de meest recente. Een passende titel met het oog op zijn aanstaande optreden als Roméo in Roméo et Juliette van Gounod bij de Metropolitan Opera, op 21 januari live te zien in verschillende bioscopen in het land. Als afsluiter de making of van een romantische held…

https://www.youtube.com/watch?v=vk8eHmMIc5Y

Vorig artikel

DNO organiseert derde Kinderkorenfestival

Volgend artikel

Luikse opera brengt Damnation de Faust

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. c.horsmeier
  19 januari 2017 at 15:19

  Ja geweldige stem .
  Onbegrijpelijk dat hij nog nooit hier heeft gezongen.
  Had al paar jaar geleden gezegd dat de Opera of de Matinee of weet ik veel deze man moest contacteren. Maar Nee!!!’Zal wel niet gebeuren denk ik nu te DUUR geworden.
  Helaas.