Achtergrond

Eisler Trio brengt nieuwe cd uit

Het Eisler Trio heeft zijn derde cd uitgebracht, met eigen bewerkingen van Hanns Eislers muziek op teksten van Bertold Brecht en daarnaast werk van onder anderen Weill, Almeida, Villa-Lobos en Mitteran. Het trio, met sopraan Bauwien van der Meer, kreeg veel media-aandacht voor de met crowdfunding gefinancierde cd.

Eisler Trio cdHet Eisler Trio werd in 2011 opgericht en richt zich op de muziek uit het interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen zomer nam het trio zijn derde cd op, In diesem Lande und in dieser Zeit.

In december werd de plaat tweemaal gepresenteerd. Eerst in Studio 2 van het Muziekcentrum van de Omroep, een locatie die niet zomaar gekozen werd. In die studio, vroeger deel van het VARA-gebouw, was componist Hanns Eisler in de jaren dertig voor opnames van zijn eigen werk. Op 23 december was er in het Utrechtse Muzieklokaal een tweede presentatie, voor de mensen die het project via crowdfunding hadden ondersteund.

“De muziek van Hanns Eisler treft doel op onverwachte momenten”, stellen de leden van het Eisler Trio. Sopraan Bauwien van der Meer, gitariste Annedee Jaeger en cellist Joris van Haaften vinden dat het werk van Eisler meer gehoord moet worden, zeggen ze in het cd-boekje. “Zijn composities hebben niet die lyrische zwier van Weill, niet de losse schwung van de Brazilianen, maar wel bijzondere stemmingen, gevat in muzikale kleuren en harmonieën. Deze bijzondere muziek is slechts bij weinigen bekend; het best kennen we Eisler nog als componist van marsliederen en socialistische propagandamuziek. Maar hij is zoveel meer dan dat!”

Eisler studeerde in Wenen, waar zijn docent Arnold Schönberg hem als één van zijn beste leerlingen in de twaalftoonsmuziek zag. Eisler gooide het roer echter om en nam afscheid van de twaalftoonsmuziek. Hij werkte een groot deel van zijn leven samen met (toneel)schrijver en regisseur Bertolt Brecht, maar bleef altijd in de schaduw staan van de andere bekende partner van Brecht, componist Kurt Weill.

Verhuisd naar Amerika werd Eisler geconfronteerd met communistenjagers, die een proces tegen hem voerden. Ondanks de steun van collega’s als Bernstein, Copland en Stravinsky verloor Eisler en vertrok naar Oost-Berlijn.

Veel muziek op de cd van het Eisler Trio is oorspronkelijk geschreven voor een andere bezetting. De stukken zijn bewerkt voor de onconventionele bezetting van sopraan, gitaar en cello. “De arrangementen blijven vaak dicht bij het origineel, zoals in de Vier Wiegenlieder. In een aantal andere liederen is echter vrijer omgegaan met het notenmateriaal”, meldt de toelichting op de cd. De cd bevat onder meer de Ballade von der Judenhure, de Vier Wiegenlieder für Arbeitermütter en Hotelzimmer 1942.

Het trio heeft de afgelopen weken in verschillende radioprogramma’s materiaal van de cd uitgevoerd. Een overzicht daarvan vindt u op de website van het Eisler Trio, waar de cd ook te bestellen is. Binnenkort komt zangeres Bauwien van der Meer uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera.

Vorig artikel

Luikse opera brengt Damnation de Faust

Volgend artikel

Opera in de media: week 4

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.