Binnenkort

Opera in de media: week 8

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 (18 – 24 februari 2017) aandacht voor Cavalli in Genève, Jonas Kaufmann in Berlijn en de net onderscheiden dirigent Bernard Haitink met Wagner.

Video

Scène uit L'Étoile bij De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)
Scène uit L’Étoile bij De Nationale Opera. (© Marco Borggreve)

Ouf op het podium
Met onder anderen Christophe Mortagne als koning Ouf I, Stéphanie d’Oustrac als Lazuli en Lilian Farahani, Zinzi Frohwein en Merlijn Runia als Les Demoiselles d’Honneur werd de opera L’Étoile van Emmanuel Chabrier opgevoerd door De Nationale Opera in Amsterdam. De opname uit 2014 is te zien op Mezzo.
Mezzo: zaterdag 18 februari om 20.30 u.

Jonas in Berlijn
Berlijn was rond 1930 het centrum van operette en film. In een special brengt tenor Jonas Kaufmann, samen met Julia Kleiter, die sfeer terug. Het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin staat onder leiding van Jochen Rieder.
Arte: zondag 19 februari om 18.30 u.

Het verhaal achter Frommermann
Het Nederlandse vocale ensemble Frommermann brengt muziek in de traditie van de Comedian Harmonists uit het Duitsland van de jaren dertig. Hun verhaal werd in 1997 verteld in een speelfilm van Joseph Vilsmaier.
Arte: zondag 19 februari om 20.15 u.

Offenbach in Parijs
De opera Fantasio van Offenbach wordt deze maand opgevoerd in Parijs in een regie van Thomas Jolly en met Laurent Campellone voor het orkest. In de hoofdrollen zingen Marianne Crebassa, Marie-Eve Munger en Jean-Sébastien Bou.
Culturebox: woensdag 22 februari om 20.00 u.

Mozart in choreografie
Così fan tutte van Mozart werd voor de Opéra national de Paris geënsceneerd door Anne Teresa De Keersmaeker en muzikaal geleid door Philippe Jordan. In de hoofdrollen zongen Jacquelyn Wagner, Michèle Losier, Frédéric Antoun en Philippe Sly. De opname van 16 februari wordt uitgezonden door Mezzo.
Mezzo: donderdag 23 februari om 20.30 u.

Cavalli in Genève
Een opname uit het Grand Théâtre de Genève van Il Giasone van Cavalli is on demand terug te zien. In de hoofdrollen zingen Kristina Hammarström, Mariana Florès en Sir Willard White. Leonardo García Alarcón leidt de Cappella Mediterranea.
Arte Concert: on demand.

Audio

Diana Damrau en Luca Pisaroni in I puritani. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
Diana Damrau en Luca Pisaroni in I puritani. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Bellini uit New York
Rechtstreeks vanuit de Metropolitan Opera in New York is de opera I puritani van Bellini te horen in NTR Opera Live. In de hoofdrollen zingen Javier Camarena, Diana Damrau en Luca Pisaroni. Het koor en orkest van de Metropolitan Opera worden geleid door Maurizio Benini.
NPO Radio 4: zaterdag 18 februari om 19.00 u.

Barok door de Freiburgers
Het Freiburger Barockorchester voerde in mei 2013 onder Anne Katharina Schreiber werk uit van Corelli, Pergolesi en Vivaldi. Solisten in het Concertgebouw waren sopraan Carolyn Sampson en countertenor Terry Wey.
NPO Radio 4: dinsdag 21 februari om 20.00 u.

The Tallis Scholars
Muziek uit de renaissance wordt gezongen door The Tallis Scholars onder leiding van Peter Phillips. Hun optreden in het Muziekgebouw aan ’t IJ wordt rechtstreeks uitgezonden in het MAX Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 22 februari om 20.00 u.

Rosmonda uit Florence
De donderdagmatinee van BBC Radio 3 staat doorgaans in het teken van opera. Deze week is de uitzending gewijd aan Rosmonda d’Inghilterra van Donizetti. Het werk werd in het operahuis van Florence opgevoerd onder muzikale leiding van Sebastiano Rolli. In de hoofdrollen zongen Jessica Pratt, Eva Mei en Michael Spyres.
BBC Radio 3: donderdag 23 februari om 15.00 u.

Weektip

Luister eens een keer!
Met die woorden riep dirigent Bernard Haitink het publiek op om Die Walküre op zich te laten inwerken. “Ook als je niet van Wagner houdt, kun je houden van Die Walküre”, aldus de bijna 88-jarige dirigent, die deze week werd benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege “bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving”. In 2008 dirigeerde Haitink het Koninklijk Concertgebouworkest in de eerste akte van Die Walküre met Clifton Forbis, John Tomlinson en Eva-Maria Westbroek als solisten.

Vorig artikel

Bartoli in haar element in Cenerentola

Volgend artikel

Met brengt nieuwe Rusalka in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    25 februari 2017 at 21:46

    Storing, storing, storing,uitvoering verandert in een ramp!

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    25 februari 2017 at 21:52

    Storing schijnt uit The Met zelf te komen. Echt zonde want de uitvoering is perfect met een fenomenale Opolais!