BinnenkortNieuws

Met brengt nieuwe Rusalka in bioscoop

De Metropolitan Opera vervolgt op 25 februari zijn Live in HD-serie in de bioscoop met een nieuwe productie van Dvořáks Rusalka, geregisseerd door Mary Zimmerman. Kristine Opolais zingt de titelrol.

Kristine Opolais als Rusalka. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Kristine Opolais als Rusalka. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Weinigen zullen onbekend zijn met het sprookje van de kleine zeemeermin. Dvořáks bekendste opera is erop gebaseerd. Maar anders dan bij Disney is de versie van de Tsjechische componist en zijn librettist Jaroslav Kvapil bepaald niet happy.

De meermin Rusalka ziet een knappe prins baden in het meer waar ze leeft en wordt verliefd op hem. Ze vraagt haar vader, de watergeest, om haar te veranderen in een mens, maar hij weigert. De heks Ježibaba leent haar echter een gewillig oor. Ze wil Rusalka’s wens vervullen, maar dat kost wat: ze verliest haar stem en als de prins haar ontrouw is, wordt de betovering verbroken en moet ze voor eeuwig als een dwaallicht verder leven.

Rusalka vindt haar prins en wordt door hem meegenomen naar zijn paleis om met hem te trouwen. Maar omdat ze niet kan praten, verloopt de relatie stroef. Als een uitdagende prinses het hart van de prins probeert te veroveren, nota bene tijdens de bruiloft, zwicht hij. Rusalka verdwijnt in het meer, wat de prins doet beseffen dat zij toch echt zijn ware liefde was. Uiteindelijk vindt hij haar terug en smeekt om een kus, wetend dat dat zijn dood betekent.

De nieuwe enscenering bij de Metropolitan Opera is afkomstig van Mary Zimmerman, die in New York eerder onder meer Lucia di Lammermoor en Armida regisseerde. Ze werkt samen met dirigent Sir Mark Elder, die voor het Met-orkest en -koor staat.

Kristine Opolais, die de afgelopen jaren een steeds prominentere plek gekregen heeft bij de Met, zingt de rol van Rusalka. Ze staat naast Brandon Jovanovich als de prins, Eric Owens als de watergeest, Jamie Barton als Ježibaba en Katarina Dalayman als de prinses. Barton en Dalayman maken hun roldebuut.

De live-vertoning van Rusalka wordt gepresenteerd door tenor Matthew Polenzani. De voorstelling is in Nederland te zien bij Pathé, CineMec en Theater de Speeldoos in Baarn.

Hieronder een voorproefje. Kristine Opolais zingt het bekende ‘Lied aan de maan’:

Vorig artikel

Opera in de media: week 8

Volgend artikel

Staatsopera Tatarstan op tour met Butterfly

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Leen Roetman
  17 februari 2017 at 18:04

  ‘The Met Opera’s ‘Rusalka’ Is a Dark, Sexy Hit’ (The New York Times)
  https://www.nytimes.com/2017/02/03/arts/review-metropolitan-opera-rusalka.html?_r=0

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  18 februari 2017 at 09:55

  Kristine Opolais heeft bij Peter Gelb zeker de blits gemaakt toen zij na de voorstelling van Madama Butterfly (april 2014) de dag erna zonder blikken of blozen de plek van de zieke Anita Hartig innam in La Bohème. Met die invalbeurt schreef Opolais geschiedenis zoals ook de Nederlandse bioscoopgangers konden constateren.