BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 9

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 (25 februari – 3 maart 2017) aandacht voor Tannhäuser met Annemarie Kremer vanuit Monte-Carlo en de première van La troupe d’Orfée van OPERA2DAY op The Opera Platform.

Video

Daniela Barcellona. (© Studio Amati Bacciardi Pesaro)
Daniela Barcellona. (© Studio Amati Bacciardi Pesaro)

Rossini vanuit München
Joyce DiDonato, Alex Esposito, Daniela Barcellona en Lawrence Brownlee zijn de solisten in Semiramide van Rossini, dat wordt uitgevoerd in de Bayerische Staatsoper in München. David Alden maakte de enscenering, Michele Mariotti dirigeert. Er is een gratis livestream op zondagmiddag.
Staatsoper.tv: zondag 26 februari om 17.00 u.

Olga Peretyatko in Donizetti
Voor 14 euro kijkt u live mee in de Wiener Staatsoper, waar Gaetano Donizetti’s L’elisir d’amore wordt opgevoerd in een enscenering van Otto Schenk. Marco Armiliato staat voor het orkest, in de hoofdrollen zingen Olga Peretyatko, Alessio Arduini en Adam Plachetka.
Staatsoper Live: zondag 26 februari om 19.00 u.

Puccini in Kaapstad
Arte zendt een uitvoering uit van La bohème van Puccini, verplaatst naar de townships van Zuid-Afrika. Het Isango Ensemble uit Kaapstad bewerkte de opera van Puccini.
Arte: zondag 26 februari om 23.15 u.

Orfeo in Caen
Het ensemble Les Arts Florissants wordt geleid door Paul Agnew in een uitvoering van L’Orfeo van Monteverdi. De livestream van de voorstelling komt uit het Théâtre de Caen.
Medici.tv: dinsdag 28 februari om 20.00 u.

Tannhäuser met Annemarie Kremer
Nathalie Stutzmann dirigeert in Monte-Carlo deze maand Tannhäuser van Wagner. De productie, met José Cura in de titelrol en de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer als Elisabeth, werd geënsceneerd door Jean-Louis Grinda.
Culturebox: dinsdag 28 februari om 20.00 u.

Audio

Wijnkenner te gast
Onno Kleyn is bekend als culinair en wijnjournalist. In zijn jeugd werd hij aan het Amsterdamse conservatorium opgeleid als klassiek zanger. Hij presenteert zaterdagochtend Een goedemorgen met.
NPO Radio 4: zaterdag 25 februari om 10.00 u.

Scène uit Rusalka. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Scène uit Rusalka. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Rusalka in de Met
Op BBC 3 wordt de matinee van de New Yorkse Metropolitan Opera live uitgezonden. Kristine Opolais zingt de titelrol in Rusalka van Dvořáks. Sir Mark Elder dirigeert het orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 25 februari om 19.00 u.

Prins Igor bij DNO
Vanuit de foyer van Nationale Opera & Ballet presenteert Hein van Eekert deze week de NTR Opera Live-aflevering, die in het teken staat van Prins Igor van Borodin. Ildar Abdrazakov zingt de titelrol en verder hoort u onder anderen Oksana Dyka, Pavel Černoch en het koor van De Nationale Opera. Het begeleidende Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt gedirigeerd voor Stanislav Kochanovsky.
NPO Radio 4: zaterdag 25 februari om 19.00 u.

Schubert in Den Haag
Schubert Revisited was op 12 februari de afsluiting van het recente festival dat in Den Haag aan de componist werd gewijd. Onder anderen Liza Ferschtman en Quirine Viersen speelden, er werd gezongen door het Nederlands Kamerkoor en bariton Tobias Berndt.
NPO Radio 4: zondag 26 februari om 20.00 u.

Pärt in het Muziekgebouw
Rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam presenteert het MAX Avondconcert het Lets Radiokoor en Sinfonietta Riga onder leiding van Kaspars Putnins. Er wordt werk uitgevoerd van Arvo Pärt en James MacMillan.
NPO Radio 4: donderdag 2 maart om 20.00 u.

Weektip

La troupe wereldwijd op The Opera Platform
Een bijzondere première op The Opera Platform: op 3 maart is La troupe d’Orphée daar voor het eerst te zien. De productie van OPERA2DAY werd geregisseerd door Serge van Veggel, muzikaal geleid door Hernán Schvartzman en bracht de talenten samen van de Dutch Don’t Dance Division, Vox Luminis en solisten als Reinoud Van Mechelen en Sophie Junkier.

La troupe d’Orphée werd door de lezers van Place de l’Opera gekozen tot Opera van het Jaar 2014. Bij de uitreiking van de oorkonde zei regisseur Serge van Veggel: “Achteraf gezien hebben we risico’s genomen die wellicht onverantwoord waren, maar dat hoort erbij. Langs de rand van de afgrond is het uitzicht mooier. Het was de dood of de gladiolen.”
The Opera Platform: vanaf vrijdag 3 maart om 19.00 uur en later on demand.

Vorig artikel

DiDonato te gast bij RPhO in 2017/2018

Volgend artikel

Kremer zingt eerste Wagner in Monte-Carlo

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. kersten
  24 februari 2017 at 17:14

  Voor liefhebbers van -weinig op tv- Der Freischütz : morgen (za 25/2) NPO Cultura 09:00-11:20,Staatskapelle Dresden, Thielemann, regie Alex Köhler.
  (Vermoedelijk de 2015 productie met Sara Jakubak en Michael König.)

 2. kersten
  26 februari 2017 at 22:10

  PS
  Bovenstaande Freischütz wordt deze week diverse keren herhaald, o.a. ma. 27/2 om 22:50.