BinnenkortNieuws

Amsterdam Sinfonietta brengt Mahler

Bariton Thomas Oliemans en tenor Nikolai Schukoff gaan van 10 tot en met 18 maart op tournee met Amsterdam Sinfonietta met een programma dat draait om Mahlers Lied von der Erde. Candida Thompson heeft de muzikale leiding.

Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)
Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)

Das Lied von der Erde is een hoogtepunt in het oeuvre van Gustav Mahler, gecomponeerd in 1908 en 1909. Mahler liet zich inspireren door zes oude Chinese gedichten over het mysterie van leven en dood.

Het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta speelt Mahlers ‘liedsymfonie’ in de bewerking van Arnold Schönberg voor kamermuziekensemble. Het is voor het eerst dat het orkest die variant uitvoert. De keuze voor een tenor en een bariton in de solopartijen is zeldzaam.

Voor de bekende Nederlandse bariton Thomas Oliemans is het de eerste keer dat hij Das Lied von der Erde zingt. Hij staat naast de Oostenrijkse tenor Nikolai Schukoff, bekend van operarollen als Siegmund, Parsifal en Don José. Hij zong Das Lied von der Erde al eerder, evenals Mahlers achtste symfonie.

Mahlers werk wordt aangevuld met Adagio pour quatuor d’orchestre van Lekeu, Schatzwalzer van Strauss/Webern, Wein, Weib und Gesang van Strauss/Berg en Aria van Widmann. Amsterdam Sinfonietta speelde een halfjaar geleden de Nederlandse première van Aria.

De tournee met Das Lied von der Erde begint op 10 maart in het Muziekgebouw aan ’t IJ en staat daarna in het Muziekcentrum in Enschede (11 maart), de Stadsgehoorzaal in Leiden (16 maart), TivoliVredenburg in Utrecht (17 maart) en De Vereeniging in Nijmegen (18 maart).

Zie voor meer informatie de website van Amsterdam Sinfonietta.

Vorig artikel

DNOA verzorgt lunchconcert DNO

Volgend artikel

Reisopera speelt dynamische Don Giovanni

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.