BinnenkortNieuws

Coco’s Winterreise komt ook op cd

De vijf zangeressen van het Coco Collectief willen een stap verdergaan in hun Winterreise-project. Na de theaterversie komt hun bewerking van de cyclus van Schubert nu uit op cd. Dat wil zeggen: als de crowdfundingcampagne die vandaag begint een succes wordt.

Het Coco Collectief. (© Maurice Lammerts van Bueren)
Het Coco Collectief. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Pianobegeleiding uit een armoedige My First Sony-cassettespeler illustreert in de campagnevideo op de website van Voordekunst ondubbelzinnig de noodzaak van hogere kwaliteit. De sopranen die met pianist Maurice Lammerts van Bueren het programma Winterreise hebben ontwikkeld, willen hun werk nu in goede kwaliteit vastleggen op cd. En dat kost geld. Zo simpel is de aanleiding van de campagne die net op www.voordekunst.nl begonnen is.

De opname kost 10.000 euro. Dat is weliswaar een heel bedrag, maar per noot is het nog geen halve cent, laat pianist en oprichter Maurice Lammerts van Bueren in de video weten. Hij maakte een groot deel van de arrangementen van de klassieke Schubert-cyclus voor zanger en piano. Er kwamen kwintetten, terzetten, duetten en solo’s, soms a capella. In een enkel lied klinkt alleen piano. Zo legde hij de basis voor het project dat inmiddels een aantal theaters in Nederland heeft aangedaan.

In een artikel op Place de l’Opera legde Lammerts van Bueren uit hoe hij te werk ging. “Met hun stemmen in gedachten ben ik gaan arrangeren. Ik ken ze inmiddels zo goed dat ik wel weet welk zinnetje bij wie past. Soms heb ik stemmen ‘gestapeld’. In mijn achterhoofd zat wel steeds: hoe zou Schubert het zelf hebben gedaan?”

Het materiaal gaf de vijf sopranen – Wendeline van Houten, Merlijn Runia, Jannelieke Schmidt, Nikki Treurniet en Ellen Valkenburg – de kans te schitteren in concertzalen en theaters. Maar ook zonder de enscenering door Marc Pantus en met alleen de stemmen van de vijf blijft er veel muzikaal plezier over.

Wie meehelpt bij het tot stand brengen van de cd mag bij bepaalde bedragen rekenen op een tegenprestatie. Dat kan een uitnodiging zijn voor de cd-presentatie, het bijwonen van een repetitie, een zangles van één van de leden van het Coco Collectief, maar ook “een gesigneerde cd en huisgemaakte Cocosmacronen”.

De actie heeft een looptijd van 45 dagen. Als het doel niet gehaald wordt, krijgen donateurs hun geld terug. Doneren kan met naam of anoniem. Het collectief heeft een culturele Anbi-status.

Zie voor meer informatie de website van Voordekunst.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Willard, Joan en Elza

Volgend artikel

The Pirates of Penzance bij ENO: great fun

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.