BinnenkortNieuws

Maltman zingt Eislers Hollywood Songbook

Hanns Eisler is hip. Op 4 mei lanceert KamerOperaProject een productie over zijn leven, Eisler On The Go. Op 16 mei geeft bariton Christopher Maltman met pianist Julius Drake een uitvoering van het Hollywood Songbook van Eisler in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Christopher Maltman. (© Pia Clodi)
Christopher Maltman. (© Pia Clodi)

Het Concertgebouw omschrijft het Hollywood Songbook als “aangrijpend” en “uniek”. “De liederen geven een beeld van ontheemd-zijn, angst voor oorlog en vervolging, en heimwee naar voorbije dagen”, aldus de concertzaal.

Componist Hanns Eisler ontvluchtte Europa toen de nazi’s de macht grepen in Duitsland en zette zijn carrière voort in Amerika, waar hij muziek van tientallen films componeerde, tot hij ook daar vervolgd werd, nu door anticommunisten. Eisler werkte in Amerika lang samen met Bertolt Brecht, van wie diverse liedteksten zijn opgenomen in het Hollywood Songbook, naast gedichten van onder anderen Mörike en Goethe.

Eislers Songbook wordt niet vaak in zijn geheel uitgevoerd. Christopher Maltman en Julius Drake zetten zich aan de taak. “De veelzijdige Maltman kan er zijn brede staalkaart aan expressies helemaal in kwijt”, meent het Concertgebouw.

Het recital van Maltman en Drake begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Roberto, Philip en Marc

Volgend artikel

DNO brengt jeugdopera Hondenhartje

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.