BinnenkortNieuws

Matinee brengt première Babylon

De NTR ZaterdagMatinee verzorgt op 3 juni de eerste Nederlandse voorstelling van de grootschalige opera Babylon van componist Jörg Widmann en librettist/filosoof Peter Sloterdijk. Markus Stenz dirigeert de uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw.

Markus Stenz dirigeert de Nederlandse première van Babylon. (© Catrin Moritz)

“Wie veronderstelde dat de grootschalige operavorm heeft afgedaan, komt met Babylon van de Duitse componist Jörg Widmann bedrogen uit.” Op die veelbelovende wijze kondigt de NTR ZaterdagMatinee de première van Babylon aan.

Het werk van Widmann en Sloterdijk ging in 2012 in première bij de Bayerische Staatsoper in München. De productie bevatte elf solisten, een zangersseptet, grote Babylonische en Joodse koren, een acteur, acrobaten, figuranten en een gigantisch orkest.

De opera gaat over de clash tussen Babylonisch multiculturalisme en Joodse reinheid. De personages Tammu, Inanna en de Ziel staan centraal. Zij worden vertolkt door respectievelijk tenor Jussi Myllys, sopraan Marisol Montalvo en sopraan Guibee Yang. Andere rollen zijn er voor onder anderen bas-bariton Robert Bork (Priesterkönig/Der Tod), sopraan Gabriele Schnaut (Euphrat) en countertenor Kai Wessel (Skorpionmensch).

Markus Stenz staat voor het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor (ingestudeerd door Klaas Stok) en het Nederlands Kamerkoor (ingestudeerd door Boudewijn Jansen).

De uitvoering van Babylon begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Prijsvraag: Matthias Goerne zingt Mahler

Volgend artikel

Holland Festival opent met Mariavespers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.