Binnenkort

Opera in de media: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (1 – 7 juli 2017) aandacht voor Christopher Maltman in Roméo et Juliette van Berlioz en in Die Gezeichneten van Schreker en voor de live-uitzending van Carmen vanuit Aix-en-Provence.

Video

Alastair Miles. (© Nic Marchant)

Schreker in de Bayerische Staatsoper
In Die Gezeichneten van Franz Schreker staan enkele solisten die de laatste jaren ook in Amsterdam te zien waren, zoals Christopher Maltman, Catherine Naglestad en Alastair Miles. Ook de grote winnaar van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch in 2014, Milan Siljanov, zingt enkele kleine rollen. De productie van de Bayerische Staatsoper wordt gratis live gestreamd. Krzysztof Warlikowski deed de regie en Ingo Metzmacher heeft de muzikale leiding.
Staatsoper.tv: zondag 1 juli om 19.00 u.

Sadko in Gent
The Opera Platform brengt een livestream van de opera Sadko van Rimski-Korsakov. De productie werd gemaakt door Daniel Kramer voor Opera Vlaanderen, de muzikale leiding heeft Dmitri Jurowski. “Vooral aanbevolen vanwege de muzikale component”, schreef Place de l’Opera in zijn recensie van de première op 20 juni in Gent. In de hoofdrollen zingen onder anderen Zurab Zurabishvili, Betsy Horne en Anatoli Kotscherga.
The Opera Platform: zondag 2 juli om 19.00 u.

Juan Diego in Wenen
Arte zendt de al wat oudere opname uit van een benefietconcert dat op initiatief van tenor Juan Diego Flórez werd gehouden in Wenen ten behoeve van muziekonderwijs voor kinderen in Peru. Gasten waren onder anderen Anna Netrebko, Vittorio Grigolo, Luca Pisaroni en Ildar Abdrazakov. De opname is ook online te bekijken op Concert Arte.
Arte: zondag 2 juli om 18.25 u.

Requim in St. Denis
Onlangs voerde het Orchestre National de France tijdens het Festival de St-Denis het requiem van Mozart uit. Solisten waren onder anderen Marita Solberg en Karine Deshayes. Het geheel stond onder leiding van James Gaffigan.
Culturebox: on demand.

Scène uit Salome bij De Nationale Opera. (© BAUS)

Salome bij DNO
De uitvoering van de opera Salome door De Nationale Opera is nog enkele malen te zien op Mezzo, een zender die beperkt wordt aangeboden door de Nederlandse providers. Wie Mezzo heeft en op de vroege ochtend het bloederige lichaam van Jochanaan bij het ontbijt aankan, kan vanaf 8.30 uur genieten. Daniele Gatti dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest, de solisten zijn onder anderen Marlin Byström en Lance Ryan.
Mezzo: dinsdag 4 juli om 08.30 u.

Carmen in de Provence
Live uit Aix-en-Provence brengt Arte de opera Carmen van Bizet. De nieuwe productie wordt geregisseerd door Dmitri Tcherniakov, in de bak zit het Orchestre de Paris onder leiding van Pablo-Heras Casado. In de hoofdrollen zingen Stéphanie d’Oustrac (Carmen), Michael Fabiano (Don José), Elsa Dreisig (Micaëla) en Michael Todd Simpson (Escamillo).
Arte: donderdag 6 juli om 20.15 u.

Audio

Een goedemorgen met Marjolijn
Marjolijn van Heemstra draait in haar aflevering van Een goede morgen met aardig wat vocaals. Ze opent met Carmen (Julia Migenes) en laat verder onder anderen Mercedes Sosa en Jet van Helbergen horen, die Youkali van Kurt Weill zingt.
NPO Radio 4: zaterdag 1 juli om 10.00 u.

Semele
Garsington Opera brengt deze zomer de opera Semele van Händel en BBC Radio 3 zendt één van de acht uitvoeringen uit. In de titelrol zingt sopraan Heidi Stober. Verder hoort u onder anderen tenor Robert Murray en mezzosopraan Christine Rice. Het koor en orkest van Garsington Opera staan onder leiding van Jonathan Cohen.
BBC Radio 3: zaterdag 1 juli om 19.30 u.

Christina Landshamer. (© Marco Borggreve)

Schubert in het Concertgebouw
In de zomereditie van het Zondagochtendconcert hoort u een opname uit december 2014. De zesde mis van Schubert werd toen uitgevoerd door onder anderen sopraan Christina Landshamer en bas Florian Boesch. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest werden geleid door Philippe Herreweghe.
NPO Radio 4: zondag 2 juli om 10.00 u.

Koormuziek uit Haarlem
Op 1 juli begint het Zomeravondconcert-seizoen. Dat programma vervangt het MAX Avondconcert en staat de komende maanden op de zaterdagavond geprogrammeerd op de tijd van NTR Opera Live. De opname van de Koorbiënnale Haarlem, waar het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel optrad, is op dinsdag 4 juli te horen. Het ensemble brengt ‘Een Polyfoon Kaleidoscoop 1350 – 1600’, met werk van onder anderen Jacob Clement, Cipriano de Rore en Claude Le Jeune.
NPO Radio 4: dinsdag 4 juli om 19.00 u.

Berlioz onder leiding van Daniel Harding
Virginie Verrez, Andrew Staples en Christopher Maltman zingen de rollen in Berlioz’ Roméo et Juliette. Op het podium verder het Zweeds Radiokoor en het symfonieorkest van de Zweedse radio onder leiding van Daniel Harding.
BBC Radio 3: donderdag 6 juli om 15.00 u.

Bernstein-overzicht
De Robeco SummerNights wijden een avond volledig aan de muziek van Leonard Bernstein. Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van John Wilson speelt werk van de Amerikaanse componist/dirigent. Vocale medewerking komt van de sopranen Kim Criswell en Scarlett Strallen, van tenor Jeremy Ovenden en van bariton Nadim Naaman.
NPO Radio 4: vrijdag 7 juli om 19.00 u.

Weektip

Ehe für Alle
Op de dag dat deze rubriek verschijnt, stemden in de Duitse Bondsdag 393 leden voor en 226 politici – waaronder Angela Merkel – tegen de ‘Ehe für alle’. Net als in Duitsland – waar tegenstanders nog naar het Bundesverfassungsgericht willen – is ook bij Modest Moessorgsky het huwelijk nog niet helemaal geregeld. Zijn opera Zhenitba (Huwelijk) uit 1868 bleef onvoltooid. Dit is een opname van het Staatsmuziektheater van Rostov aan de Don.

Vorig artikel

Ruiten overtuigt in klassieke Entführung

Volgend artikel

Concertgebouworkest speelt Bernstein

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. D. Tecker
  30 juni 2017 at 23:00

  http://www.glyndebourne.com/tickets-and-whats-on/events/2017/watch-hamlet/

  Donderdag, 6 juli a.s. live online vanuit Glyndebourne om 19.00 uur:
  een nieuwe opera van de Australische componist Brett Dean: HAMLET.
  Een supercast met o.a. Barbara Hannigan. Recensies: lovend!

 2. D. Tecker
  30 juni 2017 at 23:18

  Nog éen maand lang gratis online te horen/zien de concertante live- uitvoering in Carnegie Hall van Handels opera Ariodante met o.a. Joyce DiDonato, Christiane Karg, Matthew Brook. The English Concert o.l.v. Harry Bicket.
  Een feest!

  http://www.medici.tv/en/concerts/joyce-didonato-english-concert-handel-ariodante/

 3. Rudolph Duppen
  1 juli 2017 at 09:55

  Een prachtig nieuw operahuis in de tuin van het huis van Bamber Gascoigne, de vroegere presentator van University Challenge. Hij erfde het huis van zijn oudtante de Hertogin van Roxburghe.

  https://grangeparkopera.co.uk/the-new-theatre/the-theatre-in-the-woods/

 4. Leen Roetman
  1 juli 2017 at 12:41

  Zondagavond wordt het Sommernachtskonzert Schönbrunn 2017 uitgezonden op BBC Four. Musikalische Märchen. Met Renée Fleming.

 5. Rudolph Duppen
  1 juli 2017 at 20:07

  Die Gezeichneten is op zaterdag 1 juli en niet op zondag. Inmiddels is de uitzending begonnen.