AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Jamie, Iris en Paul

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 96.

Jamie’s vocale vuurwerk
Mezzosopraan Jamie Barton levert vanavond vocale medewerking aan het 4th of July Fireworks Spectacular van warenhuis Macy’s in New York. Haar versie van de Star Spangled Banner maakt deel uit van de soundtrack.

Trappenhuis
De Bayreuther Festspiele beschikt sinds vorig jaar over een Twitteraccount, dat echter spaarzaam wordt gebruikt. In tweet 33 wordt melding gemaakt van de repetities voor de herneming van Tristan und Isolde in de regie van Katharina Wagner. Het trappendecor – nogal belastend voor de zangers – is al opgebouwd.

Ook het decor voor Siegfried wordt opgebouwd, compleet met een aangepaste Mount Rushmore.

DNOA-dames
Het dagblad Metro maakte een bruggetje van de opleiding van een nieuwe generatie operazangers naar het tv-programma De Beste Zangers van Nederland, met onder anderen operazangeres Tania Kross, waarin prachtig wordt gezongen en nog mooier – op camera – wordt geweend. Vier DNOA-studentes in een miniportret.

Mensch Meier!
Mezzosopraan Iris van Wijnen is de laatste tijd vooral in Duitsland actief. Haar rol als Mary in Der fliegende Holländer kreeg een ronkende recensie in de Süddeutsche Zeitung.

Paul zingt Tom
Tenor Paul Appleby zong de rol van Tom Rakewell al eerder, maar de productie deze zomer in Aix-en-Provence betekent een nieuwe stap voor hem. “I am discovering new corners”, zegt Appleby over de opera, geregisseerd door Simon McBurney. Vanaf 1 februari 2018 is The Rake’s Progress ook bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien.

High speed opera
Er zit meer ballet dan opera in deze clip, maar niettemin biedt hij een boeiende blik achter de schermen bij de Metropolitan Opera in New York.

Stéphan Degout kiekt
Deze week geeft het festival van Aix-en-Provence zijn Instagram-account af aan bariton Stéphane Degout. Hij spreekt/zingt op het festival in de wereldpremière van Pinocchio van Boesmans. Zijn gesproken aandeel schijnt, volgens de eerste berichten, zo goed te zijn dat voor die gedeelten boventiteling overbodig werd gevonden.

Tims Tip
Countertenor Tim Mead zong onlangs Vivaldi tijdens het Festival de Paris. De opname is on demand terug te zien.

Ierse upswing
De opera in Ierland krijgt een nieuwe impuls. Het nieuwe huis wordt “preferred provider of main-scale opera in Dublin” vanaf 2018.

Sonya zegt af
We halen het niet in ons hoofd, maar als we met deze rubriek een weekje overslaan, is dat natuurlijk ook een vorm van ‘high profile cancelation’.

Belvedere
In Moskou is de 36e International Hans Gabor Belvedere Singing Competition in volle gang. Als we goed geteld hebben, doet Owen Metsileng voor de derde maal mee.

Er zijn inmiddels vijftien finalisten gekozen door de jury. Bij die laatste vijftien zijn geen Nederlandse deelnemers.

Kort en krachtig
Het mooie van Twitter is dat het dwingt tot korte en krachtige recensies.

#TeamTito met Yannick
Er komt een nieuw deel aan van de serie Mozart-opnamen die Yannick Nézet-Séguin maakt voor DG. Het orkest repeteerde de afgelopen dagen.

Voor de opname is een verzameling bekende vocalisten geëngageerd.

Nelly still going strong
Prof. Dr. Matthias Echternach onderzoekt de menselijke stem bij het zingen. In deze clip is sopraan Nelly Miricioiu proefkonijn.

Cavalli uitgegeven
Door de populariteit van Monteverdi lijken ook de bijna dertig opera’s van Cavalli aan belangstelling te winnen. Uitgeverij Barenreiter bereidt onder meer een uitgave van L’Eliogabalo voor. Dit najaar is de opera te zien in Nationale Opera & Ballet.

Hey Nicholas
De zanger heeft een nieuwe website. Iedereen is er welkom.

https://twitter.com/nbrownlee1/status/880879987158417408

Ring in Leipzig
Niet alleen in Düsseldorf startte dezer dagen een Nibelungen-cyclus, ook Leipzig heeft zijn Ring.

Tegeltje
Als Wagner het zegt…

Vorig artikel

Lilian Farahani tekent in Bern

Volgend artikel

De andere Salome: Hérodiade

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.