Binnenkort

Opera in de media: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (15 – 21 juli 2017) onder meer aandacht voor tenor Roberto Alagna, die vrijdagavond in Londen in Turandot zingt en zondagavond te zien is in Carmen, live vanuit Parijs.

Video

Turandot met Roberto
Steeds vaker is YouTube het kanaal waarop livestreams worden aangeboden. Vanavond doet de Londense Royal Opera dat voor de uitzending van de opera Turandot van Puccini, die in Britse bioscopen en online te zien is. Sopraan Lise Lindstrom zingt de rol van prinses Turandot, tenor Roberto Alagna is Calaf. Dirigent is Dan Ettinger in deze door Andrei Serban geënsceneerde productie. De livestream is na vrijdag nog enkele weken terug te zien.
YouTube: vrijdag 14 juli om 20.00 u.

Elīna Garanča (© Paul Schirnhofer / DG)

Carmen met Roberto
De Carmen van regisseur Calixto Bieito, die de Opéra national de Paris deze weken brengt, is live te zien op Culturebox. Mark Elder leidt de productie muzikaal, met onder anderen Roberto Alagna, Elīna Garanča en Ildar Abdrazakov in de belangrijkste rollen.
Culturebox: zondag 16 juli om 19.30 u.

Cavalli in Aix
Afgelopen week werd tijdens het Festival d’Aix-en-Provence de opera Erismena van Cavalli uitgevoerd. Leonardo García Alarcón en Jean Bellorini waren verantwoordelijk voor respectievelijk muziek en regie. Sopraan Francesca Aspromonte zong de titelrol, andere solisten waren onder anderen de countertenoren Fabian Schofrin en Carlo Vistoli. Het ensemble Cappella Mediterranea deed de begeleiding. De uitvoering van 12 juli is nog terug te zien op Culturebox.
Culturebox: on demand.

Verbier opent met Strauss
Het Verbier Festival opent dit jaar met een concertante Salome van Richard Strauss. In de hoofdrollen zingen Gun-Brit Barkmin als Salome, Jane Henschel als Herodias en Egils Silins als Jochanaan. Er is Nederlands aandeel van onder anderen Marcel Reijans, Mark Omvlee, Jasper Leever en Satriya Krisna. De eerste twee zongen hun rollen nog onlangs in de Salome van De Nationale Opera in Amsterdam. Het Verbier Festival Orchestra wordt geleid door Charles Dutoit.
Medici.tv: vrijdag 21 juli om 19.00 u.

Audio

Michel van der Aa. (© Marco Borggreve)

Nieuwe en oude muziek
In een zomeraflevering van de NTR ZaterdagMatinee gaat het over ‘Muziek 3.0’: voortborduren en reageren op het verleden door hedendaagse componisten. Aansluitend is het Matinee Café met componist Michel van der Aa als speciale gast. De muziek in het programma komt van onder anderen Monteverdi, Biber en Saariaho.
NPO Radio 4: zaterdag 15 juli om 14.00 u.

Don Giovanni in Aix
In het Zomeravondconcert presenteert Hein van Eekert de opera Don Giovanni. Een nieuwe enscenering van Jean-François Sivadier wordt deze zomer op het Festival d’Aix-en-Provence gebracht, met als Don Giovanni bariton Philippe Sly en als Leporello bas Nahuel Di Pierro. Sopraan Eleonora Buratto zingt de rol van Donna Anna. Dirigent is Jérémie Rhorer voor Le Cercle de l’Harmonie. De video van de productie is terug te kijken op de website van Culturebox.
NPO Radio 4: zaterdag 15 juli om 20.00 u.

Finley zingt Schubert
Een opname van een recital op 30 mei jongstleden is te horen in het Zomeravondconcert. Na muziek van Mozart en Schumann van de BBC Proms klinken de stem van Gerald Finley en de piano van Julius Drake in werk van Schubert, Ravel, Turnage en Britten. De opname werd gemaakt in de Mozartsaal in Wenen.
NPO Radio 4: maandag 17 juli om 20.00 u.

Händel in Halle
Eind mei zong mezzosopraan Ann Hallenberg werk van onder anderen Orlandini, Giacomelli en Händel tijdens het Händel Festival in Halle. Ze werd begeleid door het ensemble Il Pomo d’Oro.
NPO Radio 4: woensdag 19 juli om 20.00 u.

Weektip

Maurice in Winterreise
Komende week verschijnt de vernieuwde podcast van Place de l’Opera, Studio Nibelheim, waarin pianist/liedbegeleider Maurice Lammerts van Bueren te gast is. Hij vertelt over zijn samenwerking en recente ontmoeting met componist Jake Heggie en zijn werk als liedbegeleider, onder meer in Winterreise van Schubert. Dit is een opname van fragmenten uit Winterreise met bariton Robbert Muusse en Maurice Lammerts van Bueren op de piano in een radio-optreden tijdens de slotdag van de Hart en Ziel Lijst 2016 van Radio 4.

Vorig artikel

Harteros ster in omstreden Tannhäuser

Volgend artikel

Gezellige zomeravond met Belgisch orkest

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.