BinnenkortNieuws

Opera Nijetrijne brengt onbekende Salieri

Opera Nijetrijne brengt van 15 tot en met 27 augustus Antonio Salieri’s komische opera Il Mondo alla Rovescia, in de Nederlandse hertaling De Wereld op d’r Kop. Nynke van den Bergh verzorgt de regie.

Rubèn Plantinga zingt de rol van de graaf.

Opera Nijetrijne voert sinds 2001 iedere zomer een in het Nederlands hertaalde, komische opera uit de achttiende eeuw op in natuurgebied De Rottige Meente, op de grens van Friesland en Overijssel. Dit jaar is gekozen voor een werk dat niet eerder in Nederland te zien was, en evenmin in veel andere landen: Il Mondo alla Rovescia van Salieri. Omdat er geen muziekuitgave beschikbaar is, gebruikt Opera Nijetrijne scans van het originele manuscript uit Wenen.

De opera van Salieri gaat over een land waarin de vrouwen de macht hebben en de mannen onderdanig zijn. De vrouwelijke generaal die het land leidt, wordt vertolkt door een bariton in vrouwenkleren. In Nijetrijne is dat Pieter Hendriks. Hij staat naast sopraan Wendy Roobol, sopraan Nicole Fiselier, tenor Sebastian Brouwer en bariton Rubèn Plantinga.

De Nederlandse hertaling komt van Alice Zwolsen, het muzikale arrangement voor klein ensemble is gemaakt door Vaughan Schlepp. Hij speelt tevens piano en leidt het operaorkest Nijetrijne.

Er zijn van 15 tot en met 27 augustus tien voorstellingen, waarvan er drie nog niet uitverkocht zijn.

Hieronder een korte trailer van Opera Nijetrijne:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Roele, Juan en Daniel

Volgend artikel

Astana huist 25ste editie Operalia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.