BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Astana huist 25ste editie Operalia

Op maandag 24 juli begint de 25ste editie van Operalia. De competitie van Plácido Domingo vindt dit jaar plaats in Astana in Kazachstan. Van de veertig deelnemers worden er tien uitgekozen om op 29 juli in de finale te zingen.

Plácido Domingo richtte in 1993 zijn competitie Operalia op, om jonge talenten de kans op een doorbraak te geven. Gezien de prijswinnaars uit verleden – onder wie Nina Stemme, José Cura, John Osborn, Erwin Schrott, Stéphane Degout, Olga Peretyatko, Sonya Yoncheva en Pretty Yende – slaagt het concours vrijwel jaarlijks in zijn opzet.

Zangers van 18 tot 32 jaar kunnen zich middels een opname aanmelden voor Operalia. Ieder jaar doen zo’n 1.000 zangers dat. Veertig van hen worden door een jury van drie geselecteerd voor de kwartfinale. De deelnemers komen dit jaar uit zeventien landen. Nederlandse kandidaten zijn er niet. De meeste zangers komen uit Rusland, Italië en Zuid-Korea.

In Astana worden de talenten beoordeeld door een jury bestaande uit onder anderen Dominique Meyer, directeur van de Wiener Staatsoper, Peter Katona, casting director van het Royal Opera House, en Joan Matabosch, artistiek directeur van het Teatro Real in Madrid.

De kwartfinales en halve finales vinden plaats op 24, 25 en 26 juli. De finale vindt plaats op 29 juli, onder begeleiding van Astana Opera Symphony Orchestra, geleid door Domingo zelf.

Zie voor meer informatie de website van Operalia.

Hieronder een promovideo van Operalia:

Vorig artikel

Opera Nijetrijne brengt onbekende Salieri

Volgend artikel

Cd-zomer: Sonya Yoncheva zingt Händel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. N.Barendregt
    20 juli 2017 at 10:18

    en nog een paar winnaars: Ana Maria Martinez, Joyce Di Donato, Joseph Calleja en niet te vergeten, Rolando Villazón.

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    20 juli 2017 at 14:20

    Prachtig ook die Hymne van P. Domingo Jr.! Ik meen dat hij ooit iets dergelijks voor het Vaticaan geschreven heeft.