Binnenkort

Opera in de media: week 30

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (22 – 28 juli 2017) aandacht voor Carmen live vanaf de Bregenzer Festspiele, Rigoletto in Hannover en de radio-uitzending van de opening van de Bayreuther Festspiele.

Video

Vian in Stuttgart
Componist Edison Denisov maakte van het boek L’écume des jours van Boris Vian een opera. Sinds de première in 1984 is het stuk niet vaak opgevoerd, maar het duo Jossi Wieler en Sergio Morabito maakte voor de Oper Stuttgart een nieuwe regie. In de hoofdrollen zingen Ed Lyon en Rebecca von Lipinski. Ook tenor Marcel Beekman is te zien in enkele rollen. Het Staatsorchester Stuttgart wordt gedirigeerd door Sylvain Cambreling.
The Opera Platform: zaterdag 22 juli om 19.25 u.

Stephen Costello. (© Merri Cyr)

Rigoletto in Hannover
Een jaarlijkse zomertraditie is de opera in NDR Klassik Open Air, die de NDR organiseert en uitzendt op radio, tv en als internetstream. Onder muzikale leiding van Keri-Lynn Wilson speelt de NDR Radiophilharmonie en zingt het Festivalchor Hannover Verdi’s opera Rigoletto. In de cast staan bekende namen als tenor Stephen Costello (Hertog van Mantua), bariton Ludovic Tézier (Rigoletto) en sopraan Nadine Sierra (Gilda). De tv-uitzending en de livestream op www.ndr.de beginnen om 22.15 uur, de radio is er vanaf 21.15 uur live bij.
NDR: zaterdag 22 juli om 22.15 u.

Carmen op het water
De trailer is vanwege de rechten niet op te vragen op de website van het ZDF, maar via de gewone tv is Carmen van Bizet zondagavond te zien vanuit Bregenz. Kasper Holten maakte de enscenering van de operaklassieker, met hulp van Es Devlin voor het decor. Zij maakte ook ontwerpen voor de tournees van Take That en U2. Paolo Carignani heeft de muzikale leiding van de voorstelling, die met een vertraging van drie kwartier op tv te zien is. Lena Belkina zingt Carmen, Martin Muehle is Don José en Kostas Smoriginas vertolkt Escamillo.
ZDF: zondag 23 juli om 22.00 u.

Floris Kortie presenteert ‘Klassiek viert de zomer’. (© NTR)

Floris in Aldeburgh
Klassiek viert de zomer is de zomervariant van Podium Witteman. De makers bezoeken met Nederlandse bezoekers festivals in Europa. In de eerste aflevering bezoekt Floris Kortie het Aldeburgh Festival, dat gewijd is aan Benjamin Britten. Hij ziet er onder meer A Midsummer Night’s Dream van Britten.
NPO 2: vrijdag 28 juli om 19.30 u.

Audio

Gens en Carmen
In het programma van Ernst Daniël klinken fragmenten uit de opera Carmen van Bizet en hoort u een portret van sopraan Véronique Gens.
NPO Radio 4: zondag 23 juli om 18.00 u.

Oberon in München
De uitvoering van de opera Oberon van Von Weber, op 21 juli jongstleden in München, is vastgelegd voor uitzending in het Zomeravondconcert. Ivor Bolton dirigeert, Oberon wordt gezongen door Julian Prégardien, en Alyona Abramowa, Annette Dasch en Rachael Wilson zingen de andere rollen. Op 30 juli is een livestream te zien via Staatsoper.tv.
NPO Radio 4: zondag 23 juli om 20.00 u.

Bayreuth 2017
De opening van de Bayreuther Festspiele is een jaarlijks evenement dat door NDR Kultur en WDR 3 wordt uitgezonden. Op het programma van de openingsavond staat de door Barrie Kosky geënsceneerde opera Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner. Onder muzikale leiding van Philippe Jordan zingt een hele rij beroemde vocalisten, onder wie Michael Volle, Klaus Florian Vogt, Günther Groissböck en Anne Schwanewilms.
NDR 3: dinsdag 25 juli om 15.57 u.

Robert Holl. (© Benjamin Ealovega)

Schubert in Delft
Het Zomeravondconcert komt live vanuit Delft. Daar opent het Delft Chamber Music Festival met een concert door festivaldirecteur Liza Ferschtman, met verder onder anderen bas Robert Holl en bassist Rick Stotijn. Er staat muziek van Steve Reich en Beethoven op het programma.
NPO Radio 4: donderdag 27 juli om 20.00 u.

Weektip

Delft start
Op donderdag 27 juli start het jaarlijkse Delft Chamber Music Festival. Veel opnamen van vorige edities zijn bewaard gebleven en staan op YouTube. De opening van 2012 bijvoorbeeld, met een optreden van het duo Rudolf Jansen en Robert Holl met werk van Schubert.

Vorig artikel

Harteros en Kaufmann schitteren in Forza

Volgend artikel

Santa Fe doopt opera over Steve Jobs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. adriaan
    26 juli 2017 at 16:47

    Rigoletto in Hannover:zeer van genoten!Gilda prachtig vertolkt door Nadine Sierra. 40,000 bezoekers in het park!Alleen al 8.000 bij de generale!