BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 32

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (5 – 11 augustus 2017) aandacht voor zowel Die Meistersinger als Tristan und Isolde uit Bayreuth en voor Janáček tijdens het Delft Chamber Music Festival.

Video

Regisseur Peter Sellars. (© Ruth Walz)

Clemenza in Salzburg
Vanavond (vrijdag) zendt Medici.tv rechtstreeks een uitvoering van de opera La clemenza di Tito van Mozart uit. De Salzburger Festspiele gaf regisseur Peter Sellars de opdracht om een enscenering te maken en vroeg als dirigent Teodor Currentzis voor het ensemble MusicAeterna. DNO’er Robby Duiveman ontwierp de kostuums voor de productie, waarin de hoofdrollen worden gezongen door Russell Thomas als Tito en Golda Schultz als Vitellia.
Medici.tv: vrijdag 4 augustus om 19.00 u.

Argentijns eigentijds
Moderne opera uit Argentinië werd dit seizoen geproduceerd door de Opéra de Toulouse. Martin Matalon componeerde zijn derde opera L’Ombre de Venceslao, gebaseerd op een boek van Copi uit 1978. Jorge Lavelli ensceneerde het werk, dat in april werd opgevoerd in Toulouse en vanaf 6 augustus te zien is op Culturebox.
Cuturebox: vanaf zondag 6 augustus.

Anita Rachvelishvili. (© Salvo Sportato)

Aida en plein air
In de Romeinse arena van Orange in het zuiden van Frankrijk wordt Aida opgevoerd, met in de rollen van Aida en Amneris respectievelijk Elena O’Connor en Anita Rachvelishvili. Andere bekende solisten zijn Marcelo Álvarez en Quinn Kelsey. Dirigent Paolo Arrivabeni leidt het Orchestre National de France, voor de regie tekent Paul-Emile Fourny.
Culturebox: woensdag 9 augustus om 20.50 u.

Musical in de Proms
Voor de rekkelijken in de operawereld is musical een aanpalend genre. Dat vinden de programmeurs van de klassieke BBC Proms kennelijk ook. Die brengen Oklahoma van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II voor een concertante versie naar de Royal Albert Hall. Het orkest van John Wilson speelt, solisten als Belinda Lang en Nathaniel Hackmann zingen onder meer ‘Oh what a beautiful morning’.
BBC 4: vrijdag 11 augustus om 21.00 u.

Audio

Meistersinger in Bayreuth
In het Zomeravondconcert hoort u een opname van de opening van de Bayreuther Festspiele. Dirigent Philippe Jordan – deze week veel in het nieuws vanwege zijn benoeming bij de Wiener Staatsoper en zijn rol als dirigent in de herneming van de Ring bij de Metropolitan Opera – leidt deze zomer de uitvoeringen van Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner. Michael Volle, Günther Groissböck, Klaus Florian Vogt en Anne Schwanewilms zijn enkele van de solisten bij het koor en orkest van de Festspiele. De uitzending zit in het vaste timeslot van Opera Live en wordt gepresenteerd door Hein van Eekert.
NPO Radio 4: zaterdag 5 augustus om 18.00 u.

Iain Paterson. (© Maximilian Van London)

Tristan und Isolde in Bayreuth
Wagner-liefhebbers kunnen deze avond kiezen uit Die Meistersinger (zie hiervoor) en Tristan und Isolde. NDR Kultur nam op 26 juli in Bayreuth Tristan und Isolde op, met Stephen Gould en Petra Lang in de titelrollen en verder René Pape als König Marke en Iain Paterson in de rol van Kurwenal. Dirigent Christian Thielemann staat voor het huisorkest van de Bayreuther Festspiele.
NDR Kultur: zaterdag 5 augustus om 20.00 u.

Russische opera in de Proms
Onder leiding van Semyon Bychkov speelt het BBC Symphony Orchestra een concertante versie van de opera Chovansjtsjina van Moessorgsky. Solisten bij dit BBC Promsconcert zijn onder anderen Ante Jerkunica, Christopher Ventris en Elena Maximova. Die laatste twee zingen hun rollen ook in september bij de Wiener Staatsoper.
BBC Radio 3: zondag 6 augustus om 19.00 u.

Janáček in Delft
Vanaf het Delft Chamber Music Festival klinkt in het laatste deel van het programma Janáčeks Dagboek van een verdwenene. Solisten daarbij zijn onder anderen Nicky Spence en Helena Rasker. De opname van het middagconcert wordt ‘s avonds uitgezonden.
NPO Radio 4: zondag 6 augustus om 20.00 u.

Berlioz in de Proms
Live vanuit Londen hoort u een uitvoering van La damnation de Faust van Berlioz door de solisten Michael Spyres, Ann Hallenberg en Laurent Naouri bij het Orchestre Révolutionaire et Romantique onder leiding van Sir John Elliot Gardiner.
NPO Radio 4: dinsdag 8 augustus om 20.00 u.

Weektip

Renée komt naar Amsterdam
Op maandag 28 augustus komt de Amerikaanse sopraan Renée Fleming naar het Concertgebouw in Amsterdam. Op haar programma staat werk van Samuel Barber en Richard Strauss. Diens Vier letzte Lieder zingt ze in deze opname, gemaakt in 2004 in Luzern, met een orkest onder leiding van Claudio Abbado.

Vorig artikel

Cd-zomer: Rial en Sabadus in duet

Volgend artikel

Hasan wint Conductors Award Salzburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Kersten van den Berg
    4 augustus 2017 at 12:42

    Wellicht ten overvloede: de Clemenza via Medici.tv vanavond is de productie die volgend jaar mei naar A`dam komt.