CD-recensiesFeatured

Cd-zomer: Rial en Sabadus in duet

Iedere zomer eindigt de Place de l’Opera-redactie het operaseizoen met een berg onbesproken cd’s. In de serie ‘Cd-zomer’ plukken we iedere donderdag een genegeerd album uit de stapel. In aflevering 5: Sacred Duets van Nuria Rial en Valer Sabadus.

De cd in één zin

De Spaanse sopraan Nuria Rial en de Duitse countertenor Valer Sabadus zingen onbekende aria’s en duetten uit de zeventiende en begin achttiende eeuw, begeleid door het Kammerorchester Basel. (Sony Classical 88985323612)

Hebben we inderdaad wat gemist?

Niet echt. Het repertoire is weliswaar zeldzaam en de zangers zijn beslist gekwalificeerd voor deze muziek, maar de gekozen stukken zijn weinig opwindend en de titel van de cd, Sacred Duets, wordt niet waargemaakt.

Plussen en minnen

+ Sopraan plus countertenor: het is een beproefde combinatie. Zelfde tessituur, geheel andere klankkleur. Prachtig voor duetten. De gevierde barokspecialist Nuria Rial en de rijzende ster Valer Sabadus beamen dat met hun opnamewerk. Hun stemmen – Rial strak en helder, Sabadus warm en flexibel – kleuren goed samen en behouden voortdurend een schoon evenwicht. Een mooi paar.

Voor een cd met de titel Sacred Duets had ik meer duetten verwacht. Slechts zes van de vijftien nummers zijn duetten, de rest van het album bestaat uit aria’s en een concerto grosso van Torelli. De duetten voeren zeker niet de boventoon.

Het gekozen repertoire van componisten als Scarlatti, Pasquini, Colonna, Gabrielli en Porpora wordt zelden uitgevoerd. Op zich een plus, maar in hun herontdekkingstocht hebben Rial en Sabadus een nogal effen toon getroffen. Er zit weinig pit en afwisseling in hun selectie. Aria’s als ‘Vaga rosa’ van Pasquini en ‘Su l’arco d’amore’ van Colonna kabbelen rustig uit je boxen en ook de stukken waarin het tempo hoger ligt komen nogal belegen over. Waar is de spanning en de opwinding die het barokrepertoire toch echt wel te bieden heeft?

± Het Kammerorchester Basel is een ensemble met een grote reputatie, maar op deze cd speelt het een vrij onopvallende rol. De aria’s en duetten worden netjes begeleid, maar emotie en drama ontbreken. Alleen in het concerto grosso van Torelli kruipt de formatie uit z’n schulp, wat het luisterplezier direct vertienvoudigt.

Zomertip

Om Nuria Rial en Valer Sabadus deze zomer te beleven, moet je in Oostenrijk zijn. Rial geeft op 17 augustus een concert bij de Festwochen Innsbruck. Ze zingt aria’s van Bach, Couperin en Stölzel.

Sabadus is op 31 augustus te gast bij de Schubertiade in Schwarzenberg. Bij het Ensemble Nuovo Aspetto zingt hij een programma rond Antonio Caldara, een componist die ook op de cd Sacred Duets present is.

Slotnoot

Valer Sabadus heeft ruime ervaring met de barokopera’s van Francesco Cavalli. In het nieuwe seizoen kan het Nederlandse operapubliek daar getuige van zijn als hij de rol van Giuliano zingt in Eliogabalo bij De Nationale Opera in Amsterdam. Te zien van 12 tot en met 26 oktober in Nationale Opera & Ballet.

Vorig artikel

Belgische producties toegevoegd aan agenda

Volgend artikel

Opera in de media: week 32

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.