Binnenkort

Opera in de media: week 40

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (30 september – 6 oktober 2017) aandacht voor de heropening van de Berliner Staatsoper, La forza bij De Nationale Opera en La traviata live vanuit Wenen.

Video

Bijna weer toegankelijk voor het publiek: de Staatsoper in Berlijn. (© Marek Sliwecki / CC BY-SA 4.0)

Berliner Staatoper bijna geopend
Met de negende van Beethoven start de Berliner Staatsoper de feestelijkheden rond de heropening van het gebouw aan de Bebelplatz in het hart van Berlijn. Het openluchtconcert voor de deur van het theater door de Staatskapelle Berlin en het koor van de Staatsoper wordt geleid door Daniel Barenboim. Solisten zijn sopraan Diana Damrau, mezzosopraan Okka von der Damerau, tenor Burkhard Fritz en bas René Pape. De opname van 30 september wordt een dag later door de tv-zender Arte uitgezonden. Wie live wil meekijken, kan terecht op de website van de Staatsoper.
Arte: zondag 1 oktober om 17.45 u.

Traviata bij Podium Witteman
Sopraan Urška Arlič Gololičič en tenor Jesús Garcia zijn, de dag na hun première in Enschede, te gast in Podium Witteman. Beiden zingen hoofdrollen in de productie van La traviata bij de Nederlandse Reisopera.
NPO 2: zondag 1 oktober om 18.10 u.

Traviata in Wenen
Voor 14 euro bent u er live bij via internet als in de Wiener Staatsoper La traviata wordt opgevoerd. De productie van regisseur Jean-François Sivadier en dirigent James Gaffigan heeft bekende namen in de hoofdrollen, al is de website van de Staatsoper daar niet eenduidig over. Vermoedelijk zingen Olga Peretyatko-Mariotti, Jean-François Borras en Paolo Rumetz de belangrijkste rollen.
Staatsoper Live: maandag 2 oktober om 19.30 u.

Manon Lescaut in Luik
De opname van 28 september van Manon Lescaut in Luik staat online. De Opéra Royal de Wallonie opende het seizoen met de klassieker van Puccini. De productie werd geregisseerd door Stefano Mazzonis di Pralafera en werd muzikaal geleid door Speranza Scappucci. In de hoofdrollen zongen Anna Pirozzi (Manon), Marcello Giordani (Des Grieux) en Ionut Pascu (Lescaut). De opname is nog een jaar te vinden op Culturebox.
Culturebox: on demand.

Audio

Een goedemiddag met
Aan het begin van het ‘BBC Autumn Opera Season’ laat sopraan Danielle de Niese een eigen selectie horen van muziek die haar aan het hart gaat.
BBC Radio 3: zaterdag 30 september om 14.00 u.

Xenia Meijer. (© Caroline Martinot)

Poppea in Schwetzingen
Monteverdi’s L’Incoronazione di Poppea werd in authentieke vorm uitgevoerd tijdens het afgelopen Schwetzingen Festival. La Venexiana werd geleid door Davide Pozzi. In de hoofdrollen zongen mezzosopraan Giuseppina Bridelli en sopraan Emanuela Galli. De Nederlandse mezzo Xenia Meijer zong Ottavia.
BBC Radio 3: zaterdag 30 september om 19.00 u.

La forza bij DNO
Over de kwaliteiten van de zang in La forza del destino bij De Nationale Opera is al veel gezegd. U kunt zelf uw oordeel vormen in NTR Opera Live, dat een opname uit Nationale Opera & Ballet laat horen. In de hoofdrollen hoort u onder anderen Eva-Maria Westbroek, Veronica Simeoni, Alessandro Corbelli en Roberta Alexander. Die laatste is ook te gast in het pauzeprogramma. Het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest worden geleid door Michele Mariotti.
NPO Radio 4: zaterdag 30 september om 19.00 u.

Messiah in de Doelen
De Messiah van Händel komt live vanuit de Rotterdamse Doelen, uitgevoerd door het Laurens Collegium Rotterdam en Collegium Musicum Den Haag onder leiding van Wiecher Mandemaker. Vocale solisten zijn Ilse Eerens, Robin Blaze, Fabio Trümpy en André Morsch.
NPO Radio 4: zondag 1 oktober om 20.00 u.

Rosemary Joshua. (© Ruth Crafer)

Stabat Mater in Amsterdam
Het nieuwe ensemble PRJCT Amsterdam maakt een korte tournee met werk van Vivaldi en Pergolesi. Hun concert op 1 oktober in Amsterdam is te horen in het MAX Avondconcert. Sopraan Rosemary Joshua en countertenor Maarten Engeltjes zijn de vocale solisten.
NPO Radio 4: dinsdag 3 oktober om 20.00 u.

Emmanuelle Haïm dirigeert
De EBU, waarin de Europese omroepen samenwerken, levert een opname van de Akademie für Alte Musik Berlin onder leiding van Emmanuelle Haïm. Van Rameau klinken delen uit Castor et Pollux, Les Indes galantes en Platée en tot slot is er van Händel zijn cantate Delirio amoroso. Het concert werd in mei gegeven tijdens het Schwetzingen Festival.
NPO Radio 4: woensdag 5 oktober om 20.00 u.

Weektip

Drie kappers
Drie barbiers achter elkaar biedt de website van Arte Concert. De serie van drie varianten op het verhaal van Beaumarchais begint met Il barbiere di Siviglia van Rossini, gevolgd door Le nozze di Figaro van Mozart. Gloednieuw is de creatie Figaro Gets a Divorce, door Elena Langer gecomponeerd op een libretto van David Pountney. In 2016 ging die productie in première bij de Welsh National Opera. De locatie van de drie opera’s is het Grand Théâtre de Genève, de cast is steeds verschillend. In het laatste deel zingen onder anderen veteraan Alan Oke en jong talent Naomi Louisa O’Connell.
Website van Arte Concert

Vorig artikel

Staatsopera Tatarstan brengt Rigoletto

Volgend artikel

Van Schothorst en De Jong geven recital

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. D. Tecker
  29 september 2017 at 14:14

  Aanvulling VIDEO:
  op dinsdag 3 oktober a.s. zend Arte TV om 21.10 uur ‘Festtag zur Eröffnung der Staatsoper Berlin’ uit. Programma: Schumanns Szenen aus Goethes Faust. Zie voor complete bezetting onderstaande link.
  Dit wordt vermeld in de VPRO-gids,

  https://www.staatsoper-berlin.de/de/veranstaltungen/zum-augenblicke-sagen-verweile-doch-szenen-aus-goethes-faust.92/#event-470

 2. Tim Meijers
  4 oktober 2017 at 13:42

  Misschien valt het net onder de volgende week, maar voor de zekerheid: op ARTE is vanaf de 6/10 de Lucia uit Lausanne te zien, met o.a. Lenneke Ruiten in de titelrol.

  https://www.arte.tv/fr/videos/078483-000-A/lucia-di-lammermoor-de-donizetti/