AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Ildar, Zofia en Ed

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 112.

Parijs niveau
De regio Schiedam heeft er een bioscoop bij en die bracht afgelopen week ook opera. Don Carlos kwam live vanuit Parijs en was alleen in de zalen van Euroscoop te zien. Ildar Abdrazakov zong de rol van Philips II.

https://twitter.com/IldarAbdrazakov/status/922127400225398784

De livevertoningen van opera’s uit de Opéra Bastille halen nog niet de aantallen bioscoopbezoekers die de Metropolitan Opera scoort. De conversaties voor aanvang en in de pauzes overstijgen dankzij presentator Alain Duault wel ruim het niveau van “bravo, you were amazing, how did you prepare for this role?”, zoals in het gesprek met Jonas Kaufmann blijkt.

Drama in het echte leven
Helaas, Erda worden behoort niet tot de mogelijkheden, maar als u wilt weten of u op bijvoorbeeld Mimì, Figaro of Scarpia lijkt, kunt u dat hier checken.

Ed in the middle
Tenor Ed Lyon, in Amsterdam voor de rol van Alessandro in Eliogabalo, scoorde uitstekend bij de recensenten. Deze gaat in zijn foto-album.

Regisseur Thomas Jolly kreeg over zijn Eliogabalo een uitgebreide recensie op Forum Opéra en was er blij mee.

https://twitter.com/Thomajolly/status/922109532549144581

Nieuwe Wozzeck
Bij de Deutsche Oper am Rhein ging een nieuwe enscenering van Wozzeck van Alban Berg in première. Regisseur Stefan Herheim legde in een radiogesprek uit wat hij van plan was.

Karajanbox
Op YouTube staan oneindig veel ‘unboxing’-video’s. Informatief en soms met een groot – onbedoeld – entertainmentgehalte. Deze van Deutsche Gramophon toont een unboxing van de set cd’s en dvd’s met het werk van Herbert von Karajan voor het label. Bij elkaar 356 discs in een klein wandmeubeltje met een flink aandeel opera. Wie koopplannen heeft: bij JPC wordt een prijs genoemd van 799,99 euro. Dat is 2,25 euro per disc. Bij Amazon betaalt u 999,99 dollar.

https://twitter.com/GramophoneMag/status/921101182134816770

Yannick in NL
Binnenkort gaat dirigent Yannick Nézet-Séguin op tournee met het Orchestre Métropolitain de Montréal, waarvan hij de chef is. In Amsterdam (29 november) is de muziek instrumentaal, dan is solist Alexandre Tharaud erbij. In de Rotterdamse Doelen (30 november) zingt Marie-Nicole Lemieux de cyclus Les nuits d’été van Berlioz met het orkest.

Angel van Adès
“One of the most impressive composers of his generation”, noemt New York Times-journalist Zachary Woolfe hem. Thomas Adès componeerde de opera The Exterminating Angel en die productie komt na Salzburg en Londen naar New York. Het stuk is ook opgenomen in de Live in HD-programmering en is op 18 november in de bioscopen te zien.

Dima’s verjaardag
Jarig, dat is iedereen weleens, doorgaans eenmaal per jaar. Als je een levensbedreigende ziekte hebt, heeft dat toch een speciale betekenis.

TinTin in Bayreuth
Het schijnt geen originele cover te zijn.

https://twitter.com/mystic_cat/status/922075484367835136

Dank voor de bloemen
Roderick Williams kreeg bloemen aan het eind van zijn optreden in Sunken Garden, de opera van Michel van der Aa, die een tweede leven begon tijdens de NTR ZaterdagMatinee.

De rode schoentjes
Is het lied wel hip genoeg? Wie zich die vraag weleens stelt, hoeft alleen maar naar de schoenen van de zanger te kijken. Die viel op het laatste moment in voor een zieke collega.

Terugblik op Opera Passion
De BBC werkte vorige week samen met verschillende operahuizen voor Opera Passion Day. De hoogtepunten zijn terug te zien, onder meer het experiment met een operazangeres die probeert een glas te breken met haar stem.

https://twitter.com/BBCRadio3/status/922338379798319104

Thuis bij Opera Rara
Directeur Henry Little ontvangt publiek en camera’s in het huis van Opera Rara en onthult het geheime wapen: Roger Parker, de repertoireadviseur van het label dat opera’s herontdekt.

Podcast
Componist John Adams praat over opera naar aanleiding van de première van Girls of The Golden West, eind november.

Beeldige blouse
De nieuwe koordirigent van Glyndebourne – ze kennen hem ook bij De Nationale Opera en bij het Groot Omroepkoor – is Nicholas Jenkins. Sinds een maand is hij in functie.

https://twitter.com/BarenreiterUK/status/922539944727535616

Ring in Londen
Over een klein jaar, op 24 september 2018, begint bij het Royal Opera House een herneming van Der Ring des Nibelungen in de regie van Keith Warner, met Antonio Pappano voor het orkest. De kaartverkoop begint al voor de dikke vrienden van het operahuis.

https://twitter.com/RoyalOperaHouse/status/922734978781376513

Op weg naar succes
De ex-studenten van de Dutch National Opera Academy zijn druk met hun loopbaan, en één van de motoren daarvan is deelnemen aan concoursen. Recent was Jasper Leever finalist tijdens de Alfredo Kraus Competition en won Nikki Treurniet verschillende prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours. Hun collega Deborah Saffery scoorde een concertprijs in Tsjechië begin deze maand en nu is het Sofia Hanna die in Brescia de eerste prijs won.

https://twitter.com/zofiahannamezzo/status/922522324737449984

Vorig artikel

DNO introduceert Nationale Opera Studio

Volgend artikel

Herreweghe overweldigt met Mariavesper

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Rudolph Duppen
  24 oktober 2017 at 20:33

  Het is te hopen dat Yannick Nézet-Séguin tegen de tijd dat hij op tournee gaat met het Orchestre Métropolitain weer hersteld is van zijn polsblessure. Hij heeft de komende concerten met het Rotterdams Philharmoninisch Orkest (vrijdag 27 oktober en zondag 29 oktober a.s.) afgezegd.Erg jammer want ik was zeer benieuwd naar zijn interpretatie van Messiaen’s grandioze Turangalîla-Symphonie.

 2. Jos Ykema
  27 oktober 2017 at 23:10

  Volgens http://munichandco.blogspot.nl/2016/10/tintin-bayreuth-un-dessin-de-klaus.html is het door Klaus Häring gemaakte affiche Tintin à Bayreuth opgedragen aan Bob de Moor (collega van Hergé) en werd het ontworpen ter ere van de Brusselse tenor Luc de Meulenaere, die een groot Kuifje-fan was en die tien seizoenen mee heeft gezongen in het Festspielchor van Bayreuth.

 3. Fred
  29 oktober 2017 at 22:16

  zowel Hergé als zijn collega en boezemvriend Bob de Moor waren zeer vertrouwd en liefhebbers van het genre. Twee van de De Moors zongen in de opera , ééntje aan de opera van Lille en één was de bas Chris de Moor die zong aan de Munt en de KVO in Antwerpen….Those were the days