BinnenkortNieuws

DNO introduceert Nationale Opera Studio

De Nationale Opera start op 1 september 2018 in samenwerking met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid De Nationale Opera Studio. De studio biedt een tweejarig traineetraject voor zes afgestudeerde zangers en een repetitor-in-opleiding.

Scène uit een eerder talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera. (© Hans van den Boogaard)

De zeven deelnemers aan de operastudio krijgen in twee jaar tijd een “intensieve muzikale en vocale coaching met deskundigen uit het vakgebied, toegesneden op elke deelnemer”. Er zijn daarnaast masterclasses van zangers, stemcoaches, dirigenten en regisseurs.

De Nationale Opera houdt zich al geruimte tijd intensief bezig met talentontwikkeling. De lancering van de studio is het resultaat van een jarenlange voorbereiding, waarbij ook de andere twee grote operagezelschappen in het land betrokken zijn.

Sopraan Rosemary Joshua is benoemd tot artistiek leider. Joshua was eerder korte tijd artistiek leider van de Dutch National Opera Academy.

Vorig artikel

Sunken Garden: “Bril opzetten NU”

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Ildar, Zofia en Ed

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

9Reacties

 1. Hans van Verseveld
  23 oktober 2017 at 19:54

  Goed initiatief van de drie Nederlandse operagezelschappen om er een Nationale Studio van te maken.
  Nu nog meer voortreffelijk opgeleide Nederlandse zangers op de Nederlandse bühnen.

 2. Wiebke Göetjes
  23 oktober 2017 at 20:20

  BRAVO! Eindelijk!

 3. 24 oktober 2017 at 01:32

  Het heeft even geduurd maar eindelijk is er nu een nationale operastudio. Ik heb 22 jaar gepleit en gewerkt voor een nationaal instituut dat jonge zangers verder helpt. Opera Studio Nederland krijgt dus een waardige opvolger. Ik wens Rosemay Joshua alvast heel veel succes en feliciteer haar met haar benoeming.

 4. Rudolph Duppen
  24 oktober 2017 at 10:14

  Het gaat hier niet per se om Nederlandse deelnemers. Een uitstekend initiatief.

 5. Mauricio
  24 oktober 2017 at 18:39

  Never too late!

 6. Jan de Jong
  24 oktober 2017 at 21:00

  Mooi initiatief.

  Om de lieden die nu allerlei oranjegevoelens voelen opkomen te behoeden voor een teleurstelling: de deelnemers zullen vermoedelijk, zoals gebruikelijk in de operawereld, uit alle windstreken komen en ook nog een beetje uit Nederland.

 7. Fred
  24 oktober 2017 at 22:11

  idd en die ‘beetjes’ uit Nederland zullen nooit in Nederland een rol krijgen….Zelfs een gevorderde Van Aken krijgt quasi nooit kansen en Westbroek is ook per toeval in de DNO terecht gekomen…het is godgeklaagd

 8. c.horsmeier
  25 oktober 2017 at 09:25

  Fred ben het helemaal met je eens.Hoeveel Nederlandse zangers krijgen hier een kans,kijkeens naar Bastiaan Everink pracht bariton wanneer komt zijn Nabucco bij de Nat.Opera ??Barbara Haverman mag hier alleen maar opkomen draven als invalster.Kijk eens naar de bezetting van Gianni Schicchi lemaal van over de grens,terwijl het wel dubbel bezet kan worden met eigen zangers.
  Schande en ook het geld,ben er zeer boos over.

 9. 12 november 2017 at 17:17

  Fantastisch! Beter laat dan nooit.